x

Sarajevo dobilo restoran po imenu August Braun: Svako ko živi u Sarajevu, trebao bi znati ko je bio taj čovjek!

Nedavno otvoreni Restoran August Braun u ulici Vrazova 6 je mjesto gdje se jedu najbolji specijaliteti i ispijaju najfinija pića. Nije trebalo dugo vremena da ovaj restoran postane prepoznatljivo mjesto u gradu, počevši od ugodnog i prelijepog ambijenta sa mnoštvom predivnih detalja, nevjerovatnih i neodoljivih specijaliteta, kako slanih, tako slatkih do ekskluzivnog izbora pića, koktela i ljubaznog osoblja. Restoran se nalazi u sarajevskom naselju Marijin dvor, a nosi naziv po uglednom inženjeru, austrougarskom fabrikantu ciglama Augustu Braunu, koji je 1879. godine došao u Sarajevo i iz ljubavi prema Mariji sagradio dvor.

Brasserie August Braun

Vrazova 6

033/206-166

Sarajevo nema svoga Romea i Juliju.
Sarajevo ima Augusta i Mariju Braun.

 

Jedna od najljepših sarajevskih ljubavnih priča vezana je za ime Augusta Brauna, čuvenog austrougarskog fabrikanta ciglama, koji je došao u Sarajevo 1879. godine i podigao fabriku za proizvodnju cigli. Njegovim ciglama napravljene su sve najznačajnije zgrade secesije i neoklasicizma u Sarajevu.

 

U sve svoje cigle gospodin Braun utiskivao je vlastite inicijale A B. Kada se zaljubio u Mariju, svoju buduću suprugu, osim inicijala, u ciglu je utiskivao i SRCE. Takvim ciglama gospodin Braun sazidao je Mariji jednu od najvećih i najljepših zgrada u Sarajevu kojoj je dao ime Marijin dvor, po kome i danas taj dio grada nosi Marijino ime: Marijin dvor.

 

Restoran po imenu August Braun 

 

Sarajevo je nedavno dobilo Restoran po imenu August Braun, smješten u ulici Vrazova 6, naselje Marijin dvor, u zgradi koja je također iz austrougarskog perioda, zidana ciglama iz fabrike Augusta Brauna. Moderno opremljeni i jedinstveni restoran u kratkom vremenskom periodu uspio je da zabilježi veliki uspjeh, budući da je postao centralno mjesto za okupljanje.  Firma koja je radila dizajn i izvodila radove restorana August Braun je Restauro d.o.o., a arhitekta je mr. Lamija Abdijević, diplomirani inženjer arhitekture.

 

Restoran August Braun se može pohvaliti prije svega svojom originalnošću, jedinstvenom ponudom, tako i ambijentom. Profesionalno i ljubazno osoblje se maksimalno trudi da ispuni sva vaša očekivanja, a to će prije svega uraditi vrsni kuhari, čiji slani i slatki specijaliteti nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. 

 

August Braun zasniva se na brojnim nacionalnim kuhinjama, kako iz Evrope tako i na značajnim kuhinjama mnogih, geografski udaljenih naroda i prostora iz raznih krajeva svijeta. Internacionalna kuhinja sa tradicionalnom modulacijom jela, u skladu sa aktuelnim tendencijama u kulinarstvu, čini ovo mjesto privlačnim za sve poklonike raznovrsne i dobre hrane.

 

Info/Rezervacije: 
033/206-166

Facebook: 
https://www.facebook.com/brasseriaaugustbraun/?fref=ts

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.