x

Saslušana vaspitačica iz Zvečanske: Evo koliko će da robija i kako se branila!

Protiv Đurđije Alempijević (23), zaposlene u Centru za zaštitu odojčadi, djece i omladine Zvečanska u Beogradu, podnijeta je krivična prijava zbog sumnje da je počinila krivično djelo zlostavljanje i mučenje. 

Ona je, po nalogu Prvog osnovnog javnog tužilaštva, saslušana u petak u policiji nakon što je na društvenim mrežama osvanuo snimak kako je gotovo iščupala ruku dvogodišnjem dječaku dok ga je bacala u krevetac. Njoj se na teret stavlja i nesavjestan rad i ophođenje suprotno pravilima te ustanove.

Prema Krivičnom zakonu Republike Srbije (član 137, stav 3) za ovo krivično djelo zaprijećena je kazna od tri mjeseca do tri godine zatvora.

Kako Srpski telegraf saznaje, Đurđija se na saslušanju pravdala da nije željela da povrijedi dijete, ali da joj je jedna ruka bila zauzeta i da je zato dječaka "nezgodno uhvatila".


- Za pohvalu je to što je tužilaštvo odmah reagovalo i pokrenulo postupak protiv ove nesavjesne vaspitačice. Ljekari, medicinsko osoblje, vaspitači i svi koji rade jedan takav posao moraju da budu svjesni svoje odgovornosti prema ljudima i poslu koji rade. S obzirom na to da je u pitanju dijete, odgovornost je još veća jer država mora da zaštiti nemoćne kao što su djeca i stara lica, koji su i najranjiviji dio društva - objašnjava za Srpski telegraf advokat Nebojša Milosavljević.

Đurđija je rodom iz Aranđelovca i završila je Učiteljski fakultet u Beogradu, odsek za vaspitača u predškolskim ustanovama. Tokom studija živjela je u internatu i njene nekadašnje kolege kažu da je bila obična djevojka koja nije pravila probleme i ispade.


Mnogi su zaprepašteni njenim ophođenjem prema mališanu iz Zvečanske koje se vidi na snimku, jer tako nešto od nje niko nije očekivao. Inače, ona u Zvečanskoj radi tek nekoliko mjeseci.

Na društvenim mrežama, da podsjetimo, pojavio se snimak na kojem se vidi da vaspitačica ulazi u sobu sa bebama i nosi mobilni telefon u jednoj ruci, a u drugoj drži dijete za jednu ruku i gotovo ga baca u krevetac. Na snimku se takođe vidi kako telefonom slika drugu bebu, što je zabranjeno. Zbog ovakvog ponašanja Đurđija je momentalno suspendovana. Direktor Zvečanske je o skandalu obavijestio resornog ministra Zorana Đorđevića, koji je poručio da svi koji krše zakon treba da budu kažnjeni.

.

.

.

.

.

(Republika.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.