x

Sataraš - kralj ljetnog ručka

Sataraš je jelo koje potiče iz Baranje, a obično se povezuje sa sjevernom Hrvatskom. Ovo su jelo sigurno pripremale vaše bake, a s obzirom na to da postoji više verzija, sataraš se često može naći na stolovima širom srednje i južne Evrope.

Originalno se poslužuje kao toplo predjelo, no često se priprema i kao glavni obrok uz rižu ili krompir ili kao prilog mesnom jelu.

Kao i Ratatouille, sataraš je ukusan i hladan, pa ga slobodno možete skuvati "na veliko" i poslužiti dan kasnije ili preostale količine zamrznuti za dane kad ne stižete kuvati.

Premda njegova priprema na prvi pogled djeluje jednostavno, za dobar sataraš važni su kvalitetni sastojci, ali i odgovarajući prilog. Ljubitelji ovog jela tvrde da najbolje odgovara uz pečeno meso, palentu ili pire krompir. Jasno, u kuhinji i jelima sve je stvar ukusa, zbog toga prilog možete prilagoditi raspoloženju, volji, ali i onome što imate pri ruci.

S obzirom na to da se originalno priprema od veće količine luka, paprika i paradajza, sataraš je omiljeno jelo u ljetnim danima kada je sezona spomenutih namirnica.

Neodoljivi miris ovog laganog, zdravog i ukusnog jela ispuniće vaš dom i sigurno oduševiti sve ukućane. Prednost ovog zdravog i laganog ljetnog obroka iz kuhinja naših baka je i što je za njegovu pripremu potrebno potrošiti i veoma malo novca. Ukoliko ključne namirnice imate u svojoj bašti, tada sataraš pripremiti možete uz još manju svotu novca.

"Čula sam i za puno recepata u koje ljudi stavljaju i patlidžan i tikivice, ali meni to onda više nije sataraš, nego neko sasvim drugo jelo od povrća. Pravi sataraš se sprema od žute paprike babure, paradajza i luka. I to je to, sve zajedno je gotovo za 20 minuta! Finog je slatko-kiselkastog ukusa, a ukus mu možete popravljati i mijenjati kako vam odgovara", kaže jedna domaćica.


RECEPT:

Sastojci (za 6-8 osoba)

4 žute paprike

8 komada paradajza

4 luka

malo ulja

vegeta

so, biber

sušene čili sjemenke (po želji)


Priprema:

Veliki lonac napunite vodom. Paradajz prerežite površinski po cijeloj dužini (ne preduboko, već samo kožicu). Ubacite ga u proključalu vodu i pustite dva minuta. Izvadite i ogulite. Narežite na manje komadiće.

Na ulje dodajte na ploške narezan luk. Dodajte na tanje ploške narezanu papriku. Dinstajte uz povremeno miješanje desetak minuta. Kada luk i paprika omekšaju, dodajte paradajz. Nastavite dinstati uz miješanje. Začinite sa soli, biberom, vegetom i čilijem i dinstajte desetak minuta uz miješanje. Poklopite i pustite da se još neko vrijeme kuva. Sataraš je gotov kad se povrće potpuno redukuje. Dodajte usitnjenog svježeg bosiljka te sataraš poslužite uz rižu, tjesteninu, krompir ili kao prilog mesu.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.