x

Savjeti za održavanje zdrave kose

Savjeti zlata vrijedni: Kako održavati kosu zdravom i njegovanom

Stavljati regenerator za kosu ili ne, koristiti ulja ili nešto treće – kad je riječ o vašoj kosi, naći ćete svakakve savjete. Prvi korak u njezi kose je prehrana, posebno proteini i željezo.

Stanice kose su najbrže rastuće stanice u tijelu, stoga je potrebna prehrana bogata željezom (lisnato povrće, riba, sjemenke bundeve, grah, slanutak, soja i žitarice). Doktori sugerišu uzimanje 12 mg željeza dnevno. Također, uključite u vaš jelovnik namirnice kao što su sir, mlijeko, leća, grašak i jogurt jer su one prepune proteina koji jačaju kosu.


Savjeti za održavanje zdrave kose

Posve je normalno da osoba izgubi između 100 – 150 vlasi kose na dan. Stoga ne paničarite kad vidite malu hrpu kose na pločicama vaše kupaonice. No, kako biste zadržali zdravu kosu i smanjili opadanje kose, potrebno je voditi brigu o sljedećim navikama

Pažljivo češljajte kosu, kosa je iznimno krhka i sklona lomljenju. Pravilno češljanje kose podrazumijeva upotrebu širokog nazubljenog češlja ili četke i lagano četkanje od korijena kose do vrhova što je nježnije moguće.


Šišajte vrhove kose – jedan do dva centrimetra svaka dva mjeseca dovoljno je kako biste izbjegli suhe i ispucale vrhove.

Nemojte prati kosu svaki dan. Kad perete kosu, obavezno koristite regenerator ili masku na vrhovima kose. Preporučljivo je koristiti isti brend šampona i regeneratora kako biste omogućili jače zajedničko djelovanje protiv problema kose.

Kod ispiranja regeneratora koristite hladnu vodu, ona učvršćuje vlasi i vraća sjaj kosi.

Posljednjih nekoliko godina često se spominju šamponi bez sulfata. Istraživanja su pokazala da sulfati uklanjanju nužna ulja u vlasištu kose, te zbog toga kod nekih osoba mogu izazvati iritaciju vlasišta i isušivanje kose kroz vrijeme.

Ako imate suhu kosu, najbolje je izbjegavati učestalo farbanje, kao i često drastično mijenjanje boje kose (npr. iz plave nijanse u tamnosmeđu ili crvenu i sl.). No, ako to nije moguće, nastojite farbati kosu što je rjeđe moguće.

Izbacite pamučne jastučnice. Istraživanja pokazuju kako satenske jastučnice manje oštećuju kosu jer smanjuju trljanje, lom kose, kao i elektricitet.

Nemojte omotati kosu u veliki peškir nakon pranja. Težina peškira oštećuje i lomi kosu.

Njega tjemena

Tretmani za njegu tjemena, serumi ili ulja koji sadrže masne kiseline osiguravaju zdravlje tjemena i potiču rast kose. Masiranje i njega tjemena osnova su za zdravu i jaču kosu koja će manje pucati. Masiranjem se stimulira krvotok i potiče cirkulacija, a to dovodi do boljeg zdravlja tjemena.

Premda hranite vašu kosu prilikom svakog pranja, ništa ne djeluje jednako dobro kao dubinsko hranjenje kose. Nakon što operete kosu šamponom, istisnite višak vode i ručnikom posušite kosu. Zatim uzmite poveću količinu regeneratora ili maske i stavite na kosu od korijena do vrhova. Ostavite da djeluje što duže, od 30 minuta do sat vremena. Potom kosu dobro isperite, te uživajte u mekoj i nahranjenoj kosi.

Dugoročnom stanju kose mogu pomoći i pripravci iz kućne radinosti.

Regenerator može raditi čuda, ali ulje sadrži određene minerale, vitamine i esencijalne masne kiseline koje ne samo da jačaju korijen dlake, već potiču poboljšanje cjelokupnog zdravlja vaše kose. Kokosovo ulje može: zaštititi kosu od sunčevog oštećenja, spriječiti nastanak peruti i ukloniti sebum čime se ubrzava rast kose, piše Kreni zdravo.

Izvor: Radio Sarajevo.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.