x

Saznajte zanimljive činjenice o jedincima / jedinicama

Nauka je otkrila mnogo zanimljivih podataka o jedincima (i jedinicama), a mnogi nalazi su čak i kontradiktorni. Evo o čemu je riječ…

O jedincima (i jedinicama) postoje razni stereotipi i predrasude. Mnogi od njih, međutim, nisu izdržali test vremena i opovrgnuti su. Mnoge poznate ličnosti su jedinci, poput Leonarda da Vincija, Roberta de Nira, Franka Sinatre, Alicie Keys, Nancy Regan, Russela Branda, Natalie Portman…

Nauka je otkrila mnogo zanimljivih podataka o “jedinčićima”. Mnogi nalazi su čak i međusobno kontradiktorni, ali evo nekih koji privlače najviše pažnje.


#1 Rana istraživanja iz psihologije rezultirala su zaključkom da su jedinci na gubitku. Ipak, nauka je kasnije opovrgla ovu tvrdnju u pokazala da jedinci ni u čemu ne zaostaju za drugom djecom.

#2 Jedan od glavnih stereotipa o jedincima jeste onaj da su razmaženi i sebični. Ta pretpostavka je ipak tokom godina mnogo puta naučno demantovana.


#3 Jedinci češće imaju jako dobre odnose sa svojim roditeljima nego djeca koja imaju braću ili sestre.

#4 Jedinci više vremena provode radeći svoje domaće zadatke i postižu bolje ocjene od djece koja imaju dvoje ili više braće ili sestara.

#5 Jedinci postižu bolje rezultate na testovima inteligencije, mada se taj jaz smanjuje kako postaju stariji.


#6 Jedinci su više orijentisani na postizanje ciljeva i češće su spremni da se potpuno unesu u rješavanje problema.

#7 Studije pokazuju da jedinci češće razgovaraju sami sa sobom nego oni koji imaju braću i sestre. To čine zato što dosta vremena provode sami.

#8 Jedna studija je otkrila da jedinci istovremeno u školi mogu biti i agresivniji, ali i žrtve nego ostala djeca. Razlog tome je što nisu dovoljno vični rukovođenju konflikata i njihovom rješavanju.

#9 Većina jedinaca tvrdi da im se sviđa to što su jedinci i da uživaju u tome da zabavljaju sami sebe.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.