x

Sedam namirnica bogatih proteinima koje preporučuju nutricionisti

Konzumacija složenih ugljikohidrata, poput vlakana, važan je dio zdrave prehrane. Međutim, konzumiranje velike količine prerađenih, jednostavnih ugljikohidrata, poput pekarskih proizvoda, slatkih napitaka i rafiniranih žitarica, može povećati rizik od dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti.

Stoga se neki odlučuju za prehranu s niskim udjelom ugljikohidrata i bogatu proteinima, koja može pomoći u održavanju zdrave težine ili kontroli nivoa šećera u krvi.

Hrana s visokim udjelom proteina i ugljikohidratima može vam pomoći da održite zdravu težinu i kontrolirate nivo šećera u krvi, ali to nije za svakoga. Prekomjeran unos proteina u prehrani može oštetiti jetru ili bubrege ako se konzumira dugoročno, a ekstremne dijete s niskim udjelom ugljikohidrata, poput keto dijete, ne smiju se koristiti bez nadzora nutricioniste ili medicinskog radnika.

Iako povećanje unosa proteina i ograničavanje ugljikohidrata mogu biti dio zdrave prehrane, preporučuje se da jedete hranu bogatu hranjivim sastojcima iz svih grupa hrane kako biste osigurali da unosite potrebne vitamine i minerale.

Tipično, hrana s malo ugljikohidrata je sve što možete konzumirati u umjerenim količinama, a nutricionisti preporučuju sljedeće namirnice:

Obični grčki jogurt s niskim udjelom masnoće

Obični grčki jogurt je kremast i blago opor ili kiselkast. Možete ga jesti s voćem i orašastim plodovima ili ga koristiti kao zamjenu za kiselu pavlaku. Grčki jogurt također je dobra osnova za prelive, smoothieje i druge recepte koji zahtijevaju mlijeko ili kajmak.


Bademi

Bademi su možda kalorični, ali su i odličan izvor nezasićenih masnoća koje mogu pomoći u snižavanju holesterola. Pospite ih povrh zobenih pahuljica ili ih spojite sa sirom i sirovim povrćem za međuobrok.

Sjemenke suncokreta

Kao i bademi, sjemenke suncokreta su visokokalorične i bogate zdravim mastima, što pomaže da se brže osjećamo sitim. One također dodaju hrskavu teksturu salatama, jogurtu, a mogu se posuti preko povrća ili voća kao međuobrok.

Tuna

Tuna je dobar izvor omega-3 masnih kiselina zdravih za srce. Možete je jesti s nasjeckanim povrćem, poput paradajza, luka i paprike ili samo s malo limuna i soli.


Losos

Losos u osnovi nema ugljikohidrate, a također je i dobar izvor vitamina B12. Losos pecite na roštilju ili u pećnici i poslužite uz pečeno povrće za izdašan obrok. Alternativno, u trgovini možete kupiti dimljeni losos koji možete jesti samostalno ili ga dodati salatama.

Jaja

Jaja su prepuna hranjivih sastojaka. Za doručak ih prelijte povrćem ili skuhajte, a možete ih ostaviti u frižideru i jesti naknadno.

Namirnice od soje

Hrana od soje, poput tofua i tempeha, dobar je izvori proteina - posebno za vegetarijance. Pržite tofu s povrćem za ukusan ručak ili večeru.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.