x

Sedam namirnica koje će ubrzati metabolizam

Iako nedostatak tjelesne aktivnosti, izloženost stresu, upotreba određenih lijekova znatno doprinose problemu neredovnog pražnjenja crijeva, čini se da glavni uzrok takvog stanju leži u onome što jedemo, odnosno ne jedemo. Mnogi ljudi pogrešno tumače pojam zatvora, smatrajući da problem postoji čim stolica nije prisutna svaki dan. Moderan tempo života učinio je zatvor jednim od najčešćih probavnih problema. Posljednjih godina ovo je postao jedan od najčešćih zdravstvenih problema, međutim ove namirnice mogu da poboljšaju rad crijeva.

Suve šljive

Suve šljive vijekovima imaju reputaciju laksativa i to sasvim opravdano. Ovi slatki plodovi, naime, sadrže za redovnu probavu tri vrlo važna sastojka. Da bi se postigao blagotvoran učinak, potrebno je svakodnevno konzumirati 100 g suvih šljiva.

Lan

Jedna kašičica sjemenki lana obezbjeđuje gotovo tri grama topivih i netopivih vlakna zbog čega im se pripisuje laksativno djelovanje. Najbolji dio priče je taj da je lanene sjemenke vrlo lako uklopiti u svakodnevnu ishranu: dodajte ih ovsenoj kaši, tjestenini, salati ili omiljenom smutiju.

Ovsena kaša

Ona je idealna namirnica za redovnu stolicu budući da nudi dovoljne količine vlakana. Pola šoljice ovsenih pahuljica pružiće oko četiri grama vlakana.

Kokice

Da li ste znali da kokice spadaju u integralne namirnice? Ove omiljene grickalice mnogima predstavljaju vrlo lagan i zabavan način na koji možete da povećate unos vlakana u ishranu: tri šoljice kokica u samo 90 kalorija obezbjeđuju preko tri grama vlakana. Kako biste osjetili maksimalnu korist, kokice pecite na što manje ulja i pazite koliko soli dodajete.

Sok od aloe vera

Tropska biljka aloe vera već hiljadama godina ima važnu ulogu u narodnoj medicini. Tako su je drevni Egipćani koristili za liječenje kožnih bolesti, a stanovnici grčkog i rimskog carstva su je upotrebljavali kao sredstvo protiv povreda, opekotina i infekcija. Kako bi se omekšala stolica, preporučuje se da se u toku osam do deset dana popije po pola čaše soka ujutru i uveče.

Jogurt

Među brojnim pozitivnim učincima probiotika, odnosno tzv. dobrih bakterija na ljudsko zdravlje, istraživanja ističu povoljan učinak i u terapiji opstipacije i konstipacije. Zbog toga je poželjno jogurte obogaćene probioticima učiniti sastavnim dijelom svakodnevne ishrane.

Mineralna voda s magnezijumom

Ukoliko vas muče probavne tegobe, posegnite za vodom "s mjehurićima". Naime, mjehurići mogu da olakšaju simptome loše probave, čak i zatvora.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.