x

OPASNOST OD ZEMLJOTRESA

Seizmolog otkrio koja tri područja Hrvatske su najaktivnija!

Zemljotres jačine 5,2 stepena po Rihteru zatresao je u četvrtak poslije 10 sati ostrvo Krk u Hrvatskoj. Osjetio se na Kvarneru, ali i širom zemlje. Tokom dana uslijedila su brojna, ali slabija podrhtavanja.

Te potrese, ali i druge seizmološke aktivnosti, u Dnevniku Nove TV komentarisao je seizmolog Snježan Prevolnik.

- Ovo područje u kojem se dogodio potres spada u jedno od tri seizmički najaktivnija područja u Hrvatskoj, a maksimalna procenjena magnituda za njega iznosi 6,5 po Rihteru - rekao je Prevolnik.


Tri najaktivnija područja Hrvatske

Također je objasnio koja su najaktivnija područja u Hrvatskoj.

- U posljednje tri godine svjedoci smo da se aktivnost odvija upravo na onim područjima koja su po karti potresne opasnosti izdvojena kao tri seizmički najaktivnija: šire zagrebačko područje, gdje smo imali jake zemljotrese u Zagrebu i Petrinji, potom Kvarner i hrvatsko primorje, a područje gdje je seizmička aktivnost najveća je južna Dalmacija. To je područje gdje se očekuje da se jači potresi češće događaju i ondje je maksimalna magnituda procijenjena na 7,5 stepeni po Rihteru - objasnio je seizmolog.


Kaže da se ne može reći da je zemljotres u Turskoj prouzrokovao ovaj potres na Krku.

- Mi seizmolozi uvijek govorimo da su potresi generalno povezani jer su njihovi uzroci isti, a to su geodinamički procesi u unutrašnjosti zemlje. Ali apsolutno ne možemo reći da je potres u Turskoj uzrokovao ovaj potres. To su prevelike udaljenosti i premale su amplitude koje je turski potres izazvao na našem području - objasnio je Prevolnik tokom razgovora uživo u Dnevniku Nove TV.


Ključ je u kvalitetu gradnje

Odgovorio je i na pitanje o mogućnosti razornog zemljotresa u blizini Istanbula.

- Što se tiče Istanbula, nije pitanje hoće li se tamo dogoditi jak zemljotres, nego kada. On se nalazi na rasjednoj zoni na kojoj tokom posljednjeg vijeka bilježimo izrazitu veliku seizmičku aktivnost koja migrira s istoka prema zapadu, upravo prema Istanbulu - rekao je.


Seizmolog kaže da je gradnja ključna.

- Tu je ključan parametar i upravo karta potresne aktivnosti građevinarima daje projektne parametre prema kojima treba da projektuju zgrade. Ako su naše građevine projektovane po načelima te karte i izvedene na odgovarajući način, zaista nema bojazni da će se dogoditi ovo što se dogodilo u Turskoj - rekao je.

- Da bi nešto bilo pouzdan prediktor potresa, mora imati nekakve naučno utemeljene pretpostavke i mora funkcionisati u velikoj većini slučajeva. U ovom trenutku seizmologija ne može da predvidi potres i pitanje je hoće li to ikada moći. Treba dati kvalitetne podloge na temelju kojih građevinari mogu osmisliti protivpotresno projektovanje i gradnju. Tada imate sigurne zgrade i u tom vam je slučaju svejedno kad će se potres dogoditi - zaključio je on.

.

.

.

.

Izvor: Avaz

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.