x

Sejšeli, izolirani otoci i tirkizno more: Raj na zemlji s plantažama kokosa, vanilije i cimeta

Arhipelag sa 115 otoka na kojima nema opasnih životinja, uragana, zemljotresa ili vulkana.

Smješteni u Indijskom okeanu, u blizini obala Afrike, nalaze se Sejšeli.

Čini ih, prema mišljenjima mnogih, najljepši arhipelag sa 115 otoka, rasutih duž 1,4 miliona kvadratnih kilometara azurnog okeana.

Na Sejšelima živi više od 80.000 stanovnika, koji su potomci doseljenika Francuza, Afrikanaca, Indijaca i Kineza.

Netaknuta priroda

Zbog neopisivo dugih plantaža kokosa, vanilije i cimeta, zapitat ćete se nalazite li se možda usred mirodijskog raja.

Najveći otoci su Mahe, na kojem se nalazi i glavni grad Viktorija, La Dig i Pralen, te gotovo svi turisti idu na jedno od ova tri otoka. Svaki od njih predivan je na svoj način, sa svojim specifičnostima i zanimljivostima.

Najveći, ali i jedini međunarodni aerodrom na otoku nalazi se na Maheu, tako da će ovaj otok sigurno biti vaša prva destinacija na Sejšelima. Također, ovdje se nalazi i jedan od nacionalnih parkova, radi se o Morne Sejšelisu, koji nudi pogled na okolni svijet s najviše tačke otoka.

Sejšeli se izdvajaju svojom netaknutom prirodom i prelijepim plažama. Malo je drugih mjesta na svijetu na kojima ćete biti toliko udaljeni od civilizacije. Na pojedinim mjestima nema automobila ili drugog savremenog sredstva komunikacije.

Na plažama ima malo ili uopće nema ljudi. La Dig je jedno od najatraktivnijih mjesta na Sejšelima, na kojem se nalazi čak 11 plaža. Većina njih idealna je za plivanje, a neke su, pak, sjajne za ronjenje i bavljenje sportovima na vodi. 


Koraljni otoci

Veliki broj biljnih i životinjskih vrsta ovaj tropski raj čine još nevjerovatnijim, a večere, uz pogled na valove okeana, zauvijek ćete pamtiti.

Prirodni rezervat koji je pod zaštitom UNESCO-a - dolina Mai mjesto je na kome ćete vidjeti nevjerovatno rastinje i životinjski svijet. Ovo je stanište veoma rijetkog crnog papagaja, kao i endemske vrste morskog kokosa. Ova vrsta kokosa raste više od trideset metara u visinu, a odlikuje ga i najveći kokosov plod među ovom vrstom drveća.

Od ostalih 115 otoka, izdvaja se i atol - posebna vrsta koraljnih otoka. Nastali su procesom koji je trajao više od tri miliona godina, u kome su se korali nastanjivali oko otoka, praveći koraljni greben. Ovaj greben je zauzeo cijeli otok, a unutrašnjost otoka će se urušiti i potonuti, ostavljajući koraljni prsten i lagunu u sredini. Među brojnim, zaista fascinantnim atolima, Aldabra se izdvaja svojom florom i faunom. Ovdje možete vidjeti velike kokosove krabe, ajkulu tigra, velike raže, kao i džinovske kopnene kornjače. 


Kako do Sejšela

Najjednostavniji put do Sejšela je preko Dohe. Uvedene su četiri sedmične linije za Katar iz Sarajeva, što je umnogome povezalo našu zemlju sa svijetom, jer iz Dohe imaju letovi za više od 150 destinacija, među kojima su i Sejšeli. Uživanje na otocima Sejšela košta oko 2.000 KM. Za ulazak vam je potreban negativan PCR test ili potvrda o vakcinaciji.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.