x

Selo vijekovima "zarobljeno" u vulkanskim stijenama

Kandovan je neobično selo "zarobljeno" u vulkanskim stijenama već 700 godina.

Kada pogledate panoramu iranskog sela Kandovan, čini se da njime dominiraju samo kamene izbočine koje izgledaju poput momunentalnih košnica. Ali kada se približite tom nestvarnom "pčelinjaku", ugledaćete prozore i vrata kuća koje su "zarobljene" u geološkim formacijama vulkanskog porijekla.

Kandovan se nalazi u podnožju planine Sahand na sjeverozapadu Irana, otprilike 50 kilometara od grada Tabriza. Sastoji se od nekolicine kamenih pećina koje su preoblikovane u naselje, a u kojem lokalno stanovništvo živi već sedam vijekova.

Prema posljednjem popisu stanovništva tu živi oko 600 osoba. Njihovi preci su u ovim kamenim kućama našli spas dok su bježali pred nadiranjem mongolske vojske, a vremenom su ga oblikovali i prilagodili svojim potrebama. Većina stanovnika ovdje živi vrlo skromno, pa su tek nedavno dobili električnu energiju i pristup internetu.

Kandovan često nazivaju i iranskom Kapadokijom, ali za razliku od turske turističke atrakcije ovdje nije potrebno da se plati ulaznica da biste uživali u zapanjujućim oblicima napravljenim od vulkanskih stijena.

Za one koji žele da obiđu Iran, Kandavan je jedno od mjesta koje treba da vide vez brige da će ih ovdje zateći veliki broj turista koji pokušavaju da fotografišu savršen kadar za svoje društvene mreže.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.