x

Šest pravila za duže trajanje guma

Vozačima se savjetuje da vode računa o gumama prije svega zbog bezbjednosti, ali i zbog boljih performansi u vožnji i uštede novca.

Mnogi tesktovi koji se bave ovom temom počinju dobro poznatom rečenicom - gume su jedina direktna veza između vašeg automobila i puta. Upravo zato je veoma važno produžiti život gumama i poboljšati njihovu efikasnost tako što ćete ih pravilno održavati.

Drivemag je izdvojio nekoliko stvari na koje vozači treba da obrate pažnju kako bi produžili životni vijek pneumatika na svom vozilu.

1. Potrudite se da uvijek budu pravilno napumpane

Ovo je jedna od najvažnijih stvari kod održavanja automobilskih guma. Nedovoljan pritisak u gumama smanjuje dozvoljeno opterećenje i povećava otpor pneumatika pri okretanju točka, što dovodi do dodatnog zagrijavanja gume i drugih mehaničkih problema.

Sa druge strane, previsok pritisak u gumama može prouzrokovati iritirajuće vibracije prilikom vožnje, pa ćete vjerovatno željeti da izbjegnete obje ove krajnosti.

2. Često provjeravajte stanje guma

Sve što treba sa učinite jeste da potražite tragove oštećenja poput pukotina ili udubljenja.

Takođe, obratite pažnju na ogibljenje automobila i balansiranje točkova jer i najmanja deformacija može uticati na kvalitetan rad pneumatika. 

3. Izbjegavajte prekomjerno "šlajfovanje" u mjestu

Ostavite svoje trkačke ambicije po strani i krenite na zeleno umjerenim "gasom".

4. Održavajte gume čistim

Volite da vozite van asfalta, po prljavom terenu? To je odlično, ali kada se zabava završi, očistite gume svog automobila.

5. Rotirajte gume

Rotiranje guma je takođe veoma važno za produženje vijeka pneumatika. Prednje gume su generalno više opterećene, jer su kod većine automobila ujedno i pogonske, a zadužene su i za upravljanje vozilom.

Stoga su na prednjim pneumaticima vidljiviji znakovi korišćenja, nego što je to slučaj sa zadnjim gumama, na koje utiče jedino kočenje.

6. Koristite odgovarajuće gume za svaku sezonu

Korišćenje ljetnjih guma tokom zime i obrnuto uticaće na ponašanje vašeg automobila na putu. Ako koristite gume koje nisu predviđene za aktuelnu sezonu samo im pomažete da brže propadnu.

Njihova struktura im omogućava pružanje maksimuma samo ako se koriste u određenim vremenskim uslovima i temperaturama.

U komentarima možete podijeliti savjete koji nisu navedeni u tekstu, a koji pomažu da se produži vijek trajanja guma.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.