x

Šetnja je najbolji izbor u trudnoći

Činjenica je da tijekom hodanja veća količina hemoglobina cirkulira u krvi, stoga vaša beba povlači veće količine krvi kroz posteljicu nego obično i više krvi se provodi kroz majčino srce sa svakim otkucajem.

1. Vrlo važno je izabrati prikladnu odjeću, udobnu obuću, te dobar grudnjak (npr. sportski grudnjak).

2. Hodajte u svježije doba dana, u rano jutro ili večer. Odaberite park, prirodu ili manje prometne ulice (da ne biste udisali ispušne plinove automobila).

3. Izbjegavajte staze i opasne terene koji mogu otežati sâmo hodanje, a povećati rizik od gubitka ravnoteže ili pada.

4. Osigurajte stalan unos vode. Preporučuje se imati uza se mobitel ili hodati s prijateljicom (partnerom, suprugom) u slučaju potrebe za pomoći.

5. Ljeti svakako nanesite kremu sa zaštitnim faktorom i nosite šešir ili kapu. Zimi pazite da imate obuću u kojoj se ne možete poskliznuti.

6. Hodanjem se cijelo tijelo dovodi u dobro stanje, jer uključuje svaki mišić u tijelu. Više od svega smatra se dobrom aerobnom vježbom.

7. Hodate li brže, pazite na disanje, da krv ne bi naglo skrenula iz djetetovog tijela i posteljice u mišiće.

8. Prije nego krenete, lagano se istegnite. Počnite polagano petominutnom šetnjom, postepeno povećavajući minutažu svake sedmice.

9. Neka vam cilj bude na početku hodati najmanje tri puta sedmično po 20-25 minuta, a na kraju šest puta sedmično, ako ste, naravno, u mogućnosti.

10. Ne hodajte duže od 45 do krajnjih 60 minuta, ako niste u pravoj formi ili iskusni šetač.

11. Da ne biste dobili bolove u zglobovima, hodajte kratkim koracima. Kako trudnoća napreduje, a vi dobivate na težini, možda ćete otkriti da morate usporiti korak. Neka vrijeme šetnje ostane isto, ali smanjite brzinu i dužinu treninga. Kako se bliži porođaj, usporite još više i trenirajte hodanje svaki drugi dan. Hodajte tek onoliko koliko vam je potrebno da ne ostanete bez daha ili se premorite.

Koje su koristi od hodanja

Činjenica je da tijekom hodanja veća količina hemoglobina cirkulira u krvi, stoga vaša beba povlači veće količine krvi kroz posteljicu nego obično i više krvi se provodi kroz majčino srce sa svakim otkucajem. Dijete dobiva pravu injekciju kisika! Hodanje potiče cirkulaciju, što je dobro, jer uz sav višak krvi u tijelu, sprečava začepljenje (a s tim i oticanje) u nogama.


(Face.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.