x

Sirovi lješnik bolji od lijeka: Najbolji izvor vitamina B, E, folne kiseline i zdravih masnoća!

Osim značajnih količina nezasićenih masnih kiselina, te minerala i vitamina, lešnici su bogati i fitosterolima

Leska je grmolika biljka široko rasprostranjena po Evropi i Zapadnoj Aziji. Obično naraste između tri i osam metara u visinu, te daje ukusne i nutritivno bogate plodove – lješnike. Lješnjak spada u grupu orašastih plodova i zahvaljujući svojoj velikoj popularnosti širom svijeta zastupljen je u mnogim receptima i proizvodima. 

 

Koliko je popularan govori nam činjenica da se u svijetu svake godine proizvede preko 800 hiljada tona lešnika. Za njegovu popularnost ponajviše je zaslužan njegov specifičan slatkasti ukus kao i visoke nutritivne vrednosti. Lješnik je bogat zdravim mononezasićenim i polinezasićenim mastima, koje čine daleko najveći udeo u njegovim ukupnim masnoćama. 

 

Odličan izvor nutrijenata 

 

Lješnici spadaju u hranu relativno bogatu kalorijama, pa tako 100 grama lešnika sadrži 628 kcal. Najveći udeo u 100 grama lješnika otpada na masnoće, približno 61 gram. Ovdje posebno dolaze do izražaja zdrave mononezasićene i polinezasićene masne kiseline s udelima 7,9 grama na 100 grama. Lješnik je jako dobar izvor dijetalnih vlakana, pa tako 100 grama lešnika sadrži 10 grama vlakana, što je 39 odsto dnevno preporučene količine. 

 

Proteini su takođe sastavni dio ove namirnice. Nalazimo ih u količini od 15 grama na 100 grama lješnika, što je oko 30 odsto dnevne preporučene količine za prosječnu osobu. 

 

Lješnici su jako dobar izvor minerala - mangana, bakra, magnezijuma, fosfora i gvožđa. Bogati su vitaminima E, B i folnom kiselinom.

 

Ljekovita svojstva lješnika 

 

Osim značajnih količina nezasićenih masnih kiselina, te minerala i vitamina, lješnici su bogati i fitosterolima. Fitosteroli su biološki aktivni steroidni alkoholi biljnog porijekla. Cijenjeni su zbog svoje sposobnosti sprečavanja kardiovaskularnih bolesti i tumora. 

 

Oleinska masna kiselina je još jedan izvrstan ljekoviti nutrijent koji sadrže lješnici. Oleinska kiselina djeluje na smanjenje krvnog pritiska, kao i na prevenciju srčanog i moždanog udara. Još jedno znamenito svojstvo ove masne kiseline je njeno delovanje na moždanu aktivnost i pamćenje. Istraživanja su pokazala da redovan unos oleinske masne kiseline može znatno da poboljša pamćenje. 

 

Lješnici sadrže i omega-3 masne kiseline. Ove poznate masne kiseline imaju brojne dobrobiti za zdravlje, zbog čega mnogi stručnjaci preporučuju njihovu redovnu konzumaciju. Zahvaljujući visokoj količini vitamina E, lešnici su jako dobri antioksidansi koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, usporavaju znakove starenja i ojačavaju imunitet. 

 

Zanimljivo je da je lješnik jedinstven po tome što sadrži znatnu količinu folne kiseline. Ovaj vitamin obično nalazimo u zelenom lisnatom povrću, ali se vrlo lako uništava termičkom obradom. Tako se za samo dva minuta kuvanja uništi gotovo 90 odsto folata u povrću. Folna je kiselina neophodna za trudnice, jer njen manjak u trudnoći dovodi do spontanih pobačaja i deformiteta novorođenčadi.

 

Iz svega nabrojanog vidljivo je da su lješnici, zajedno s ostalim orašastim plodovima, jako zdrava i vrijedna namirnica. Ona, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu, pomaže u: 

 

- sprečavanju kardiovaskularnih bolesti 

 

- smanjivanju rizika od nastanka tumora 

 

- borbi protiv slobodnih radikala 

 

- poboljšanju pamćenja i mentalnih sposobnosti 

 

- smanjenju lošeg holesterola 

 

- jačanju imuniteta 

 

- zdravom razvoju fetusa 

 

Ulje lješnika 

 

Ako imate masnu i problematičnu kožu, ulje lješnika vam može pomoći. Ovo ulje vrlo brzo upija u kožu i ne ostavlja mastan trag. Zbog toga je odlično rješenje za njegu masne i mešovite kože. Pomaže i kod proširenih vena, akni, ispucalih kapilara, strija, ožiljaka i celulita.

 

Kupovina, čuvanje i primjena lješnika 

 

U našim krajevima lješnik je vrlo rasprostranjen, pa ga nije teško naći u prodavnicama ili na pijacama. Lješnike možete kupiti u ljuski ili očišćene. Najduže će trajati ako ih čuvate u ljuski, čvrsto zatvorene u plastičnoj posudi ili vrećici. Ako ih držite u frižideru, lješnici će ostati upotrebljivi do godinu dana. Lješnici koji nisu u ljusci imaju znatno kraći vijek trajanja, pa ih u frižideru možete čuvati maksimalno šest mjeseci. 

 

Osim u raznim kremama, kolačima i tortama, lješnici se mogu koristiti i u supama, nadjevima, testeninama, sladoledima, umacima. Ako želite da dobijete najviše dobrobiti od lješnika, potopite ih preko noći da biste aktivirali enzime, a zatim ih pojedite sirove, bez termičke obrade. Lješnici su, kao i ostali orašasti plodovi, vrlo zdrava i korisna namirnica. Jedite lješnike što češće, po mogućnosti svakodnevno.

 

Izvor: Cafe.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.