x

DESTINACIJE

Skrivena zemlja čuda u Nizozemskoj

Hithorn, selo na vodi smješteno u nizozemskoj provinciji Overijsel, ima više od 90 kilometara vodenih staza

Hithorn, selo na vodi smješteno u nizozemskoj provinciji Overijsel, ima više od 90 kilometara vodenih staza, koje su okružene kućama, muzejima i restoranima…

Šarmantni izgled

Naravno, do svega što ovdje poželite da posjetite dolazi se brodom. Zbog svog izuzetno šarmantnog izgleda, ovo selo dobilo je nadimak Nizozemska Venecija, a nalazi se na brojnim listama destinacija koje morate posjetiti.


Bilo da plovite kroz njegove kanale tokom ljeta ili pak kližete tokom zime, ovdje ćete pronaći izobilje stvari za otkrivanje. Inače, ovo maleno mjesto je pod okriljem “De Weerribben-Wieden” nacionalnog parka, što je umnogome doprinijelo očuvanju njegove bujne i interesantne prirode.

Vodeni svijet

U ovom selu nema pravih puteva – čitav saobraćaj se odvija čamcima koji plove po kanalima, koji povezuju domove, atrakcije, restorane, pa čak i hotelski smještaj. Plovidba je ovdje veoma popularna aktivnost, dok su kanui najpopularnije sredstvo prijevoza, pored “Whisper” čamaca, koji imaju ultratihe električne motore. Ovdje se čak i pošta dostavlja brodom.


Vodeći dijelovi ovog mjesta povezani su stotinama mostova, pa tako lako možete doći od svog odmarališta ili doma do glavnih ulica, u kojima se nalaze umjetničke galerije i suvenirnice. Ako posjetite ovo mjesto, naići ćete na nekoliko restorana i kafea koji su smješteni nadomak kanala, pa ćete pored izvrsnih obroka, poslastica i kafe, imati prilike da uživate i u jedinstvenom ambijentu. Popularni restoran koji lokalci, a i turisti rado posjećuju je “Smit’s Paviljoen”, koji postoji od 1935. godine i nalazi se na Bovenvijde jezeru.


Izvrsna hrana

Naravno, ovdje postoji izobilje zabavnih aktivnosti u kojima možete uživati dok ste u Hithornu, osim izvrsne hrane. Ovdje možete ići u avanture na biciklima ili čamcima, a možete ići na piknik gdje god da poželite.

Dok plovite vodama ovih kanala, moći ćete da uživate u čudnovatoj arhitekturi ovog mjesta, sa tradicionalnim kućama koje budno gledaju na kanal. Kuće su ovdje često dekorirane šarenim cvijećem, što doprinosi pritajenom šarmu ovog mjesta.


Iako je ovo seoce zbog svog šarmantnog izgleda posebno magično tokom zime, kada postaje prava zemlja čuda, tokom ljeta ono vam nudi mir, tišinu i neograničeno uživanje u njegovoj ljepoti, pomiješanim mirisima cvijeća i buđenju prirode.


Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.