x

raj na zemlji

Skriveno mjesto u Istri koje oduševljava mnoge turiste

Zbog izolacije Kotli su sačuvali ruralni izgled s kraja 19. stoljeća, a od nekadašnjih 60 mlinova.

Po mnogima najljepša hrvatska regija, Istra je destinacija koja nudi sve. Njeni gradovi i mjestašca, od onih na obali do onih u unutrašnjosti, osvojit će vas svojim šarmom, predivnom prirodom, kulturnom baštinom i vrhunskom gastronomijom. Istra već godinama privlači turiste iz svih krajeva svijeta koji kući odlaze očarani njenim ljepotama. Jedno od mjestašca koje je posljednjih nekoliko godina sve popularnije za izlete su Kotli.

Ovo nenaseljeno selo posjetitelje privlači prekrasnom prirodom, prvenstveno vodopadima i prirodnim ‘bazenima’ s vodom tirkizne boje. Nalazi se istočno od Buzeta, u dolini Rečine, čije vode, nakon spajanja s pritokom Dragom, tvore rijeku Mirnu. Maloprije spomenuti ‘bazeni’ nastali su upravo zahvaljujući Mirni koja je u kamenom vapnencu napravila kotlaste udubine po čemu je cijelo selo dobilo ime.


Kotli izgledom mnoge podsjećaju na Pamukale, kompleks jedinstvenih mineralnih izvora u jugozapadnoj Turskoj, a dokaz su da ne moramo otputovati izvan granica  zemlje da bismo uživali očaravajućim prizorima koji su ujedno i savršena kulisa za divne Instagram fotografije. Iako u Kotlima već 40 godina nitko ne živi, nemojte očekivati da kad dođete nećete sresti nikoga – posljednjih nekoliko godina čari ovog slikovitog istarskog sela prepoznaju turisti sa svih strana svijeta.


Zbog izolacije Kotli su sačuvali ruralni izgled s kraja 19. stoljeća, a od nekadašnjih 60 mlinova, još je samo jedan funkciji. U prirodnim bazenima se možete i okupati, no imajte na umu da tokom ljeta korito zna biti suho pa ukoliko ciljate na brčkanje u vodi, Kotle posjetite u proljeće ili na jesen. Iznad se nalazi i jedna konoba u kojoj možete kušati istarska jela dok istovremeno uživate u prekrasnom pogledu.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.