x

ŽIVI U EGZILU

Slavni turski nogometaš Hakan Šukur danas radi u pekari u Californiji!

Proslavljeni turski nogometaš Hakan Šukur danas živi daleko od svoje zemlje, nalazi se u Palo Altu u Californiji, gdje u svojoj pekari prodaje peciva i kafu.

Šukur je u Turskoj bio član turskog parlamenta, a zemlju je napustio nakon neuspješnog puča protiv vlade predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

"Živio bih lijepim životom i postao bih ministar da sam igrao igru vlade, da sam radio onako kako oni kažu. No, sada prodajem kafu", rekao je Šukur za New York Times. 


On je tokom karijere nastupao za Sakaryaspor, Bursaspor, Galatasaray, Torino, Inter, Parmu i Blackburn, kao i za mladu te seniorsku reprezentaciju Turske. Za seniore je upisao 112 nastupa i 51 golova. Nakon puča je izbrisan iz historije turskog nogometa. 

Karijeru je završio 2008. u Galatasarayju, a nakon toga je 2011. postao član turskog parlamenta vladajuće AK partije. On je također bio pristalica pokreta Fethullaha Gülena, odnosno grupe koja je optužena da je organizovala neuspješni pokušaj državnog udara. 


Šukur je napustio AKP nakon što je savez s pokretom propao te se preselio u SAD 2015. godine. Turska vlada je izdala nalog za njegovo hapšenje pa mu je nakon pokušaja državnog udara zaplijenila svu imovinu u Turskoj. Njegov otac je proveo godinu dana u zatvoru zbog povezanosti s pokretom Gülen.

Slavni nogometaš sada posjeduje pekaru u Californiji gdje s porodicom pokušava izgraditi novi život. Otkrio je da mu je prijatelj iz Turske rekao da bi se mogao vratiti u svoju zemlju ako bude "šutio". 

"Hiljade ljudi žive u ovakvoj situaciji. Ne želim biti sebičan i braniti samo svoja prava kako bih sačuvao svoju korist uprkos svemu ostalom. Izgubio bih poštovanje prema sebi", kazao je Šukur.


Izvor : Klix

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.