x

NAGOVJEŠTAJI IZ KOMPANIJE

Sljedeći Maserati Levante bi mogao imati električni pogon i razvijati do 745 KS

Luksuzni SUV Maserati Levante bi u sljedećoj generaciji mogao dobiti električni pogon te razvijati do 745 KS, piše Autocar.

Poznati magazin je objavio intervju s direktorom Maseratija Davideom Grassom, koji je nagovijestio da je razvoj električnog Levantea veoma važan projekt za brend, kao i da će buduće inovacije Stellantisovih brendova pomoći ovom modelu da bude sjajan.

"U ovom programu smo punim kapacitetom i zbog toga sam veoma uzbuđen. Zaista smo uočili priliku koju nam pruža ova velika grupa, a kojoj su inovacije među prvim prioritetima. Zadovoljan sam načinom na koji napreduje ovaj program", rekao je Grasso.


U ranijem izvještaju je navedeno da će Maserati Quattroporte također postati električni model s Folgore značkom. To bi mogao biti prvi Maserati koji će koristiti poboljšanu bateriju, a ona bi mogla biti ugrađena i u Levante Folgore. Može se očekivati nekoliko pogonskih opcija, a jedna od njih će biti i sistem iz električnog GranTurisma koji isporučuje 745 KS. Čini se i da će sljedeći Levante koristiti specijalno adaptiranu verziju Alfa Romeo Giorgio platforme koju koriste GranTurismo i relativno novi Grecale.

Očekuje se da Levante Folgore bude posljednji iz Maseratijeve prve ponude električnih vozila nakon Folgore verzija modela Grecale, GranTurismo, GranCabrio, Quattroporte i superautomobila MC20.


Bez obzira na pogon budućih modela, italijanski proizvođač je odlučan da osigura svoj status vrhunskog brenda, a to znači da će izbjegavati veliku proizvodnju i fokusirati se na lijepe i "čvrste" automobile.

U slučaju da električna revolucija propadne, Stellantis također razmatra hidrogenski pogon, a Maserati bi i u ovom slučaju imao korist. No, takav model se ne bi pojavio baš ubrzo.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.