x

ZAVRŠNICA GRUPNE FAZE

Slovenija pobjedom riješila dileme, košarkaši BiH i Litvanije igrat će "baraž"

Košarkaši Slovenije pobijedili su u Kelnu u četvrtom kolu grupne faze Eurobasketa domaću selekciju Njemačke rezultatom 88:80 te su tako napravili veliki korak ka što boljoj poziciji u grupi.

Ujedno su riješili jednu dilemu koja se veže za reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Naime, izabranici Adisa Bećiragića su u jednoj od dvije opcije mogli sutra izgubiti od Litvanije manje od šest poena razlike, ali isključivo u slučaju da su Slovenci izgubili večeras od Njemačke i sutra od Francuske. U tom slučaju bi se stvorila mini-grupa gdje bi najgore prošla Litvanija zbog međusobne koš-razlike.

Ipak, sada od toga nema ništa pa će Litvanija i BiH u direktnom obračunu odlučiti o putniku u osminu finala Evropskog prvenstva.


Slovenija je večeras od početka krenula dobro pa su nakon prve četvrtine imali prednost od sedam poena. I do odlaska na odmor strpljivo su je čuvali pa je prvo poluvrijeme okončano rezultatom 44:36.

Nijemci se uspijevaju malo vratiti u trećoj dionici, ali Slovenci ni u jednom trenutku nisu dopuštali da se previše približe i na kraju su slavili zasluženu pobjedu.


Najbolji kod Slovenije bio je Dončić s 36 poena i 10 skokova, dok je Dragić postigao 18. Schroder je postigao 19 poena za Njemačku i bio je njihov najbolji igrač.

Njemačka nakon četiri kola ima tri pobjede i jedan poraz, baš koliko i Francuska i Slovenija pa će sutrašnje utakmice odlučiti o konačnom plasmanu u našoj grupi. BiH je na omjeru 2-2, Litvanija 1-3, a Mađarska 0-4.

Dalje idu četiri selekcije, a ako ekipe imaju isti broj bodova na kraju grupne faze, o plasmanu odlučuje međusobni omjer.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.