x

Snijeg i debeli minus? Evo kakvo nas vrijeme očekuje za Novu godinu: Oglasila se 3 meteorologa i svi su saglasni!

Predstojeća zima biće dosta toplija nego prošle godine, a snijega i “debelih minusa” nema ni na vidiku, najavljuju meteorolozi. Prema njihovim riječima, ove zime pašće drastično manje snijega nego prošle godine. Prve pahulje u višim krajevima zemlje očekuju se oko 5. decembra, a prema trenutnim prognozama, Nikoljdan i Novu godinu dočekaćemo bez snijega, piše Informer.

Načelnica odjeljenja za monitoring klime i klimatske prognoze RHMZ-a Jasminka Smailagić kaže da su topli novembarski dani prava uvertira u blagu zimu.

– Zima će ove godine biti za dva stepena toplija od prosjeka za Srbiju. Srednja temperatura kretaće se od prvog do četvrtog podioka, dok će na planinama biti koji stepen ispod nule. Za tri mjeseca imaćemo svega od sedam do 16 ledenih dana, to su dani kada živa u termometru nijednog trenutka neće preći nulti podjeljak. Maksimalan broj dana sa padavinama u nižim predjelima je 40, dok će, prema prognozama, na istoku naše zemlje padavina biti dosta manje – objašnjava Smailagićeva.


Meteorolog RHMZ-a Slobodan Sovilj ističe da će ove godine zimski dani biti blaži i sa manje padavina.

– Prema svim pokazateljima zima neće biti oštra i biće suvlja nego inače. Svakako da će se zabijeliti, ali neće biti velikih padavina. Postoje naznake da bi prve pahulje, ali u višim predjelima, mogle da padnu između 5. i 12. decembra, kada se očekuje i pad temperature – kaže Sovilj.

Sa njim je saglasan i meteorolog Đorđe Đurić, koji kaže da nas do kraja novembra ne očekuju snježne padavine.


– Po statistici, već godinama 23. novembar je datum kada uglavnom padne prvi snijeg, ali to ove godine neće biti slučaj. Sve do kraja novembra neće biti većih zahlađenja, jer nam sa Atlantika i Mediterana stiže topao vazduh. Početkom sljedećeg mjeseca doći će do postepenog pada temperature i postoji mogućnost da će uz kišu pasti i po koja pahulja snijega, ali se neće dugo zadržavati. Međutim, kijameta, jakog snijega i formiranja snježnog pokrivača koji će se zadržati nema ni na vidiku – tvrdi Đurić.

.

.

.

.

.

.

.

.

(Espreso.s)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.