x

Snijeg u Bihaću srušio krov školske sale, vlasti traže pomoć Oružanih snaga!

Unsko-sanski kanton su u proteklih nekoliko dana zadesile velike snježne padavine. Visina snježnog pokrivača u Bihaću jutros je iznosila 82 centimetra, a od težine snijega srušen je krov na Mješovitoj srednjoj školi.  

U ovom incidentu srećom nije bilo povrijeđenih osoba. Srušio se krov na fiskulturnoj sali škole koja je u izgradnji. Nastava je u ovoj školi obustavljena do daljnjeg, a Ministarstvo obrazovanja i nauke USK donijelo je odluku da od ponedjeljka ponovo obustavi nastavu u svim školama zbog vremenskih neprilika.

Radnici komunalnih preduzeća danonoćno čiste kako bi ulice bile prohodne, ali iz dana u dan novi nanosi snijega otežavaju rad.

Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić održao je jutros sastanak sa čelnicima Zavoda za prostorno uređenje Bihać, JKP Komrad, Gradske službe za komunalne djelatnosti i inspekcijske poslove i Civilne zaštite grada Bihaća te zahtijevao maksimalnu angažiranost na raščišćavanju snijega. Čelnici navedenih ustanova i službi su izvijestili da su sva raspoloživa mehanizacija i ljudstvo danonoćno na terenu, da su svi putni pravci prohodni te da nema prekida u isporuci vode, električne energije i odvoza smeća, osim ulicama u koje kamioni za odvoz smeća ne mogu ući.

Gradonačelnik je uputio i zahtjev Ministarstvu odbrane BiH za angažman pripadnika Oružanih snaga BiH iz kasarne Adil Bešić koji će u koordinaciji s gradskim službama vršiti čišćenje pješačkih prilaza školskim i zdravstvenim ustanovama, kao i trotoara u centralnom dijelu grada.

Sastanak je održan u kabinetu premijera USK Huseina Rošića s predstavnicima Štaba civilne zaštite USK. Istaknuto je da je snijeg toliko visok da se, i kada ga uklone, ponovo vraća na cestu i treba početi razmišljati o tome da ga počnu odvoziti.

"Ako nema dovoljno sredstava za to, mogu se angažovati sredstva Štaba civilne zaštite jer općine raspolažu sredstvima posebne naknade koja se u takvim situacijama mogu koristiti za zaštitu i spašavanje", rekao je Muhamed Pečenković iz Kantonalnog štaba civilne zaštite USK.

Premijer Rošić kazao je kako nije zadovoljan sigurnosnom situacijom u pojedinim općinama USK zbog visine snijega te čišćenjem saobraćajnica i trotoara.

Prema podacima hidrometeoroloških zavoda, na području USK se očekuju nove snježne padavine i u narednim danima te izrazito niske temperature koje će padati do -16 stepeni.

(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.