x

Zdrav i ukusan napitak

Sok od cvekle smanjuje visok krvni pritisak i jača zdravlje srca

Cvekla je korjenasto povrće koje je bogat izvor hranjivih tvari i djeluje kao prirodan izvor ugljikohidrata za poticanje energije u tijelu.

Ovo povrće obiluje vitaminima A,C i B, kao i folatima, željezom, manganom i kalcijem i kalijem. Visoke količine antioksidanata, koje se nalaze u cvekli, se bore protiv bolesti i sprječavaju oštećenje ćelija.

Vitamin C je snažan antioksidant koji pojačava imunitet i poboljšava zdravlje kože.

Folna kiselina (vitmin B9) je ključna za normalan rast tkiva i funkciju ćelija.

Željezo je esencijalni mineral koji ima brojne važne funkcije u vašem tijelu i neophodan je za transport kiseonika u crvenim krvnim zrncima.

Kalcij je esencijalni mineral potreban za rast i jačanje kostiju.


Mangan je esencijalni element koji doprinosi regulaciji metabolizma i nivoa šećera u krvi.

Kalijum snižava krvni pritisak i sprječava srčane bolesti.

Redovna konzumacija ovog povrća poboljšava zdravlje na brojne načine. A sok od cvekle je jedan od najboljih načina za snižavanje visokog krvnog pritiska i poboljšanje zdravlja srca.

Jedno istraživanje je utvrdilo da su učesnici snizili krvni pritisak samo tri sata nakon što su popili 17 unci soka od cvekle. Ovo smanjenje je trajalo do 24 sata.

Nitrati u ovom soku smanjuju unos kiseonika, i tako čine vježbanje manje napornim. Ovo se posebno odnosi na aerobne vježbe kada se disanje povećava. Sok od cvekle također povećava efikasnost mitohondrijalnog disanja, nivoe energije i izdržljivosti.


Recept za sok od cvekle:

5-6 sirovih cvekli srednje veličine

1 limun

1 korijen đumbira

1 krastavac

Operate sastojke i isijecite ih na manje komade. Izmiješajte sve sastojke u sokovniku, a zatim posolite. Pijte čašu ovog zdravog pića svakodnevno kako biste snizili krvni pritisak, borili se protiv upale mišića i pojačali svoju izdržljivost.


(Body.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.