x

IZ PRIRODE

Sok od mrkve može utjecati na smanjenje masnoće

Ljekari često savjetuju zdravu i uravnoteženu ishranu

Sok od mrkve može utjecati na smanjenje krvnog pritiska i masnoća u krvi. Ako je krvni pritisak neke osobe visok, to znači da njeno srce mora raditi napornije kako bi pumpalo krv. Vremenom ovo dodatno opterećuje sve vitalne organe - pored srca, mozak i bubrege.

Razorne posljedice

Hipertenzija može imati razorne posljedice, s povećanim rizikom od srčanih oboljenja, moždanog udara i demencije. Kao i za mnoga medicinska stanja, ishrana igra ulogu i kod krvnog pritiska, odnosno da li je visok ili nizak. Jako slana hrana čini da organizam zadržava vodu, što stvara dodatni pritisak na zidove krvnih sudova.

Ljekari često savjetuju zdravu i uravnoteženu ishranu kao način za smanjenje krvnog pritiska. Tačnije, preporučuju smanjen unos soli. Pokazalo se da konzumacija hrane s visokim sadržajem kalija pomaže smanjenju krvnog pritiska, jer pomaže tijelu da se oslobodi natrija i radi na opuštanju krvnih sudova.

Bogata vitaminima

Istraživanja su pokazala da konzumiranje mrkve može sniziti krvni pritisak, a jedna studija također sugerira da je konzumiranje u obliku soka korisno za smanjenje rizika od srčanih oboljenja. Mrkva je bogata vlaknima i vitaminima. Izuzev A i C, u njoj se nalaze i vitamini B1, zatim B2 i B3, kao i vitamini B6 i B9.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.