x

VELIKI NOVAC U IGRI

Šok otkriće! Američkog naučnika povezali sa koronom i Kinezima: FBI šutio 2 mjeseca, ovo je prava istina

Profesor na univerzitetu Harvard, Čarls Liber (60) i jedan Kinez uhapšeni su u Americi, a kao razlog hapšenja mnogi sajtovi su naveli prodaju korona virusa Kinezima.

Čak se tvrdilo da su to izjavili i agenti FBI posle Liberovog hapšenja.

Istina je da su tužioci izjavili da je Liber imao ugovor sa Vuhan tehnološkim institutom. Također je vodio grupu koja je imala ugovore sa Ministarstvom odbrane i Nacionalnim institutima za zdravlje. Federalni agenti rekli su da je Liber lagao o svojim vezama sa Kinom kada je davao izjave za te ugovore.

„Izgleda da je Kina platila Liberu stotine hiljada dolara tokom godina za njegovo učešće u kineskim eksperimentima i za njegov istraživački rad, rekao je američki tužilac za Masačusets Endrju Leling.

Liber je uhapšen u kancelariji na Univerzitetu Harvard, a zatim je stavljen na administrativno odsustvo. On neće moći da učestvuje u nastavnim ili istraživačkim radovima, saopštio je univerzitet.

Druga optužnica podignuta je protiv kineskog državljanina koji je radio kao istraživač na Univerzitetu Boston. Leling je rekao da je Janging Ji poručnik kineske vojske, ali to nije otkriveno dok je tražio američku vizu. Trenutno se nalazi u Kini i nije uhapšen.

“Pretres njegovih elektronskih uređaja pokazao je da je Ji uzeo informacije za Narodnooslobodilačku armiju od dva američka državljana s ekspertizom u robotici i računarskoj nauci”, rekao je Leling.

Treće optuženi je kineski državljanin Zaosong Zeng, koji je sponzorisao Harvard i radio kao istraživač u medicinskom centru Beth Israel Deaconess. Navodno su ga u decembru uhvatili na aerodromu Logan pri pokušaju krijumčarenja biološkog materijala iz zemlje.

Prema pisanju američkog medij a NPR (National Public Radio) februara ove godine, Čarls Liber je profesor koji je živio mirnim životom kao ugledni američki naučnik. Njegova laboratorija na Harvardu istraživala je stvari poput toga kako spojiti sićušne elektrone sa mozgom. I onda je, 28. januara, FBI pokucao na njegova vrata. Liber je sada optužen za „intelektualnu trgovinu“ ili prodavanje znanja za novac te laganje o tome. Nalogodavci navode da je osnovao laboratoriju u Kini u zamijenu za primanja od nekoliko hiljada dolara koje mu je davala kineska vlada i onda američkim istražiteljima tvrdio da ne zna ništa o tim uplatama.

Liberov slučaj se povezuje sa kineskim programom regrutovanja koji se naziva „Plan hiljadu talenata“. Prema rečima Majkla Lauera, zamjenika direktora ekstramuralnih istraživanja na Nacionalnom institutu za zdravlje, program je primarno nastao 2008. godine, kao način da Vlada vrati kineske naučnike u domovinu.

Vremenom su u program počeli da su uključuju i zapadni naučnici. Od njih je traženo da naprave laboratoriju u Kini i makar dio vremena provedu radeći tamo, u zamjenu za velike plate.

U krivičnoj prijavi protiv Libera navodi se i da je lagao i vladu i Harvard o svojoj umiješanosti u „Plan hiljade talenata“. Prema pritužbi, Liber je bio uključen u program najmanje od 2012. do 2017. Njegov ugovor je zahtijevao platu od čak 50.000 dolara mjesečno, zajedno sa oko 150.000 dolara godišnje za životne troškove i 1,5 miliona dolara za osnivanje laboratorija na Tehnološkom univerzitetu u Vuhanu. U žalbi se kaže da je, na pitanje Harvarda i istražitelja iz Ministarstva odbrane, koje su mu zajedno sa NIH-om dali gotovo 18 miliona dolara bespovratnih sredstava, Liber rekao da mu nikada nije traženo da učestvuje u programu „Hiljadu talenata“. Liber je trenutno na obveznici od milion dolara.


Liber nije Kinez, ali mnogi naučnici koji su uhapšeni ili opzuženi da su uzimali novac iz programa „Hiljadu talenata“ su kineski državljani ili kineske nacionalnosti. To je navelo neke da tvrde da Vlada rasno profilira, što je optužba koju Leling poriče. Liberov advokat, Piter Levit, odbio je da razgovara sa NPR o ovim navodima. Ali drugi, koji su upoznati sa slučajem, kažu da otvara važna pitanja o etici, naučnoj otvorenosti i moguće rasno etiketiranje. „Ovo je veliki slučaj„, kaže Frank Vu profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Kaliforniji koji se bavi slučajevima kineske špijunaže. „Ovo je slučaj u kojem su u središtu kinesko-američki odnosi. U pitanju je takmičenje. O tome je kako se treba baviti naukom.“

Neki ugledni analitičari sumnjaju u istinitost ove informacije i smatraju da je u pitanju specijalni rat protiv Kine.


(Kurir.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.