x

Šok za Land Rover: Londonski sud odbio tužbu u vezi s Ineosovom kopijom Defendera

Sudski spor kompanije Jaguar Land Rover i britanskog milijardera Jamesa Ratcliffea traje od 2019. godine. Razlog spora je dizajn Ineos Grenadiera, novog terenca koji Ratcliffeova kompanija Ineos Automotive najavljuje za 2021. godinu.

Jaguar Land Rover zatražio je od britanskog suda da zabrani Grenadier jer ga smatraju kopijom njihovog Defendera. Tijekom redovnog ročišta, sudija je odbio zahtjev Jaguara Land Rovera da registruje posebna prava na oblik automobile Land Rover Defender.

Prema Bloombergu, 4. augusta 2020. godine sud u Londonu odbio je tužbu Jaguar Land Rovera: Stručnjaci ureda za intelektualno vlasništvo utvrdili su da oblik Defendera "nije dovoljno jedinstven", tako da je nemoguće zabraniti drugim kompanijama da proizvode slične terende.

To znači da je Ratcliffeov Ineos dobio zeleno svjetlo da nastavi razvoj Grenadiera koji je inspiriran kultrnim modelom Land Rovera.


"Defender je kultni model koji je dio Land Roverove prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Njegov jedinstveni oblik je odmah prepoznatljiv i simbolizira marku širom svijeta", rekao je portparol Jaguar Land Rovera, razočaran odlukom suda.

Ineos je sa svoje strane objavio da se njihov ultimativni terenac može očekivati 2021., a kompanija očekuje da će prodati oko 25 hiljada primjeraka godišnje.

Ovo nije prvi put da se Land Rover sukobio s Jamesom Ratcliffeom. Prije nekoliko godina biznismen se ponudio da od proizvođača automobila kupi dio montažne linije i prava na proizvodnju originalnog Defendera, ali je odbijen. Zato je Ratcliffe 2019. najavio otvaranje vlastitog pogona u Velsu, investicije koja je procijenjena na 600 milijuna funti.

Grenadier, nazvan i nasljednikom klasičnog Land Rover Defendera, prikazan je sredinom ljeta. Dobio je "kvadratni" dizajn i tradicionalni koncept s čeličnim okvirom, motor isporučuje BMW, mjenjač je ZF-ov, dok u razvoju aktivno učestvuje i austrijski specijalist za 4x4 vozila - Magna Steyr.


(Radio Sarajevo)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.