x

Sony inovacije za najbolju zabavu na CES sajmu!

Uzbudljivi Las Vegas je ovog januara ponovo centar svijeta za sve zaljubljenike u gedžete, kao domaćin čuvenog CES sajma potrošačke elektronike. Posjetioci Sony štanda imaće priliku da vide najnoviju ponudu i inicijative kompanije, sa fokusom na uređaje koji, zahvaljujući HDR (High Dynamic Range) tehnologiji, podižu standarde za kvalitet prikaza.

Od uređaja za kućnu zabavu kao što su 4K HDR televizori i audio uređaji koji pružaju detaljan, trodimenzionalni audio doživljaj, do kamera, projektora, igračkih konzola i drugih uređaja koji pružaju korisnicima više mogućnosti za uživanje u zabavnom sadržaju i kreiraju emotivnu vezu sa njima.

 

Na Sony konferenciji za medije održanoj 4. januara po lokalnom vremenu, predsjednik i generalni direktor kompanije Kazuo Hirai predstavio je publici rastuću ponudu uređaja kompatibilnih sa HDR standardom i sadržajima, počevši od televizora iz serije A1, prve Sony serije 4K BRAVIA OLED televizora. Zatim, osvrnuo se na niz proizvoda koji obogaćuju svakodnevnicu korisnika, inspirišu ih i izazivaju njihovu radoznalost, kao i na inicijative kompanije sa ciljem proširenja mogućnosti potrošačke elektronike. Snimak konferencije možete pogledati ovdje.

 

Kućna zabava i audio uređaji

 

Kompanija Sony je jedna od pokretača popularizacije HDR standarda, zahvaljujući nastojanju da uključi ovu tehnologiju u svoje video i audio uređaje, kao i u sadržaj, kako bi pružila korisnicima realističnije vizuelno iskustvo. 

 

Nova linija BRAVIA OLED televizora A1 spaja najbolje Sony tehnologije prikaza, uključujući 4K HDR procesor X1 Extreme prisutan i u modelima iz Z9 serije. Ovaj procesor ističe vizuelne prednosti 4K HDR sadržaja i koristi pun potencijal OLED panela sa samosvijetlećim pikselima, generišući dublje nijanse crne, ali i svijetlih boja kako bi prikaz bio što vjerniji realnosti. Seriju A1 odlikuje i jedinstvena Acoustic Surface tehnologija koja obezbjeđuje da zvuk dolazi direktno iz ekrana, čime se eliminiše potreba za zvučnicima oko televizora i dobija nezavisan uređaj. Na taj način, ostvaruje se istinsko jedinstvo audio i video sadržaja, čime se dobija na realističnosti cjelokupnog prikaza. Također, zahvaljujući pomenutoj tehnologiji i OLED panelu sa širokim uglom gledanja, možete uživati u gledanju iz bilo kog dijela prostorije.

 

Tu je i nova linija BRAVIA XE93 4K HDR televizora sa unapređenom tehnologijom Slim Backlight Drive+ koja dodatno poboljšava kontrast i osvjetljenost. Između ostalih tehnologija za unapređenje kvaliteta prikaza raznovrsnog sadržaja, izdvaja se 4K HDR procesor X1 Extreme koga odlikuje HDR remasteriranje za nadograđivanje standardnog dinamičkog opsega (SDR) do kvaliteta blizu 4K HDR standardu, za veću jasnoću, viši kontrast i širi opseg boja. Uz sofisticirani dizajn, novi BRAVIA modeli se jednostavno uklapaju u enterijer pri montiranju na zid, ostavljajući samo odličnu sliku.

 

Poseban dio Sony štanda na CES sajmu posvećen je uređajima za reprodukciju 4K HDR sadržaja, na kojima se mogu videti detalji vizuala iz naslova Uncharted 4: A Thief`s End, Gran Turismo Sport i Horizon Zero Dawn, PlayStation 4 video igara kompatibilnih sa 4K HDR standardom, koje će biti emitovane na BRAVIA televizorima. Biće predstavljen i novi UBP-X800 4K Ultra HD Blu-ray plejer koji nudi impresivne 4K HDR vizuelne sadržaje visokog kvaliteta. Ovaj uređaj podržava tehnologiju visoke rezolucije i može da reprodukuje audio sadržaj pun detalja i nijansi koji je vjeran originalnom snimljenom zvuku.

 

Na polju audio opreme, kompanija Sony predstavlja nove uređaje sa inovativnom tehnologijom za još više uživanja u prednostima 4K HDR standarda. Među njima je nova premium traka sa zvučnicima HT-ST5000 sa podrškom ne samo za Hi-Res audio sadržaj, već i za Dolby Atmos 3D surround audio format nove generacije koji daje novu dimenziju audio doživljaju. Ovaj uređaj također posjeduje jedinstvenu wave-frontcontrol tehnologiju Sony S-Force PRO Front Surround sistema, koja usmjerava zvučne talase kreirajući moćan zvuk koji ispunjava prostor. Osim toga, stručnjaci iz kompanije Sony Pictures Entertainment su učestvovali u dizajniranju modela HT-ST5000, pomažući da se audio kvalitet kalibriše i optimizuje za puštanje filmova. Novo multikanalno integrisano pojačalo STR-DN1080 je kompatibilno sa DTS:X formatom, generišući zvuk koji se slobodno prostire u tri dimenzije. Ovaj uređaj odlikuju brojne inovativne tehnologije, među kojima se izdvajaju one za kreiranje jedinstvenog Sony akustičnog prostora, uključujući Speaker Relocation koja ostvaruje optimalno zvučno okruženje čak i u ograničavajućim okolnostima instaliranja kod kuće, kao i Phantom Sound Back koja generiše bogat zvuk koji se širi do svakog ćoška sobe.

 

Osim pomenutog, kompanija Sony će predstaviti spoj audio uređaja kompatibilnih sa Wi-Fi mrežom*1 i 4K HDR televizora sa Android operativnim sistemom, sa podrškom za Google Home zvučnik koji pokreće servis Google Assistant. Jednostavnom glasovnom komandom možete strimovati muziku sa povezanih audio uređaja u različitim prostorijama, pristupiti YouTube servisu i ostalim muzičkim servisima preko svog televizora. Posjetioci Sony štanda će imati priliku da se u potpunosti upoznaju sa mogućnostima glasovne komande. 

 

Zatim, biće predstavljena i dva prototipa slušalica sa funkcijom za potiskivanje buke koja su trenutno u procesu razvoja, a namjenjena su pružanju veće slobode pri slušanju muzike visokog audio kvaliteta. U pitanju su bežični model sa razdvojenom lijevom i desnom slušalicom i model sa trakom koji se nosi oko vrata.

 

*1: Bežični zvučnici, sistemi za kućno kino i multikanalna integrisana pojačala sa ugrađenom podrškom za servis Chromecast.

 

Proizvodi i rješenja za vizuelni prikaz i digitalno snimanje

 

Japanska kompanija i na ovom polju nastoji da ponudi niz tehnologija i rješenja za svaki dio procesa, od izvora osvjetljenja, objektiva, senzora do obrade slike, IP transmisije i prikaza. Na ovogodišnjem sajamskom nastupu, fokus je na uređajima za širu potrošnju.

 

Novi projektor kratkog dometa VPL-VZ1000ES*2se može pohvaliti kompaktnim dizajnom koji će se jednostavno uklopiti u dnevnu sobu i omogućiti uživanje u 4K HDR slici na velikom ekranu. Uz sočivo sa veoma kratkim dometom, ovaj model može da projektuje na daljini od samo 6 inča*3 (15,24cm) od ekrana, pa ne morate da brinete o potencijalnim smetnjama ispred uređaja. 

 

Kompanija Sony će predstaviti i inovativne uređaje koji akcenat stavljaju na brzinu. Među njima je i premium fotoaparat bez ogledala α6500 sa APS-C senzorom, sa mogućnošću uzastopnog snimanja brzine do 11 kadrova u sekundi, optičkom stabilizacijom slike u pet osa i kontrolom autofokusa preko ekrana na dodir. Zatim, dostupan je i premium kompaktni fotoaparat RX100 V sa opcijom uzastopnog snimanja brzine do 24 kadra u sekundi i super usporenog snimanja. Na polju opreme za emitovanje koja se koristi za kreiranje 4K sadržaja, uključujući sportske prenose uživo, biće prezentovani uređaji koji donose nova, jedinstvena Sony video iskustva, uključujući kameru HDC-4800 za snimanje uživo sa mogućnošću bilježenja 4x/8x super usporenih video zapisa, kao i 4K OLED profesionalni monitor PVM-X550 od 55 inča.

 

U oblasti ekrana velikih dimenzija, biće predstavljen prilagodljiv sistem za prikaz kreiran od ekrana sa jedinstvenom CLEDIS tehnologijom koja kao izvor svjetla koristi veoma fine LED svjetiljke za visoki kvalitet prikaza. Sistem će biti predstavljen u horizontalnoj varijanti od 32 stope (975,36cm) i vertikalnoj varijanti od 9 stopa (274,32cm), sa reprodukcijom bogatog kolorita i glatkim prikazom kako fotografija, tako i pokretnih slika.

*2: Model će biti dostupan na američkom tržištu. Ime modela se razlikuje u zavisnosti od regiona.

*3: Udaljenost od ivice projektora do ekrana, uzimajući za primjer ekran dijagonale od 100 inča u prikazu 16:9.

 

Video igre i mreže

 

PlayStation VR je sistem za virtuelnu realnosti koji nudi novu dimenziju konzoli PS4 pružajući prožimajuće i bogatije gejmersko iskustvo. Posjetioci će imati priliku da se oprobaju u pravom simulatoru vožnje koristeći ovaj sistem u video igri Gran Turismo Sport, kao i u VR svemirskoj avanturi Farpoint uz uređaj PlayStation®VR Aim Controller za savladavanje neprijatelja.

 

Life Space UX

 

Koncept Life Space UX je prepoznatljiv po pružanju jedinstvenih iskustava i vrijednosti i nalaženja novih načina za transformaciju vašeg životnog prostora. U ovoj kategoriji po prvi put će biti predstavljen konceptualni model pod imenom „Novi 4K projektor – Sve je tu“ (“New 4K Projector -It’s all here-”) koji omogućava prikaz raznovrsnog sadržaja poput knjiga, filmova i muzike. Naravno, možete ga koristiti i kao konvencionalni projektor, ali idejno je namjenjen otkrivanju i pregledu novog sadržaja. Na primjer, možete projektovati naslovne strane brojnih knjiga, izabrati onu koja vas interesuje i prelistati je. Također, na Sony štandu će biti prikazani i već dostupni 4K projektor veoma kratkog dometa, LED Bulb zvučnik, prenosivi projektor ultra kratkog dometa i Glass Sound zvučnik.

 

Na kraju, biće predstavljene i različite inicijative koje je kompanija pokrenula sa ciljem da proširi mogućnosti svijeta potrošačke elektronike. Među njima su „N“ i „T“, koncepti prototipi iz programa Future Labza istraživanje i razvoj koji ima cilj da učestvuje u kreiranju životnih stilova budućnosti u saradnji sa korisnicima. Tu su i raznovrsni proizvodi proistekli iz start-ap projekata Sony internog poslovnog inkubatora, programa Seed Acceleration, Xperia Smart uređaji koji donose nove načine komunikacije, kao i autonomni dronovi i cloud-based servisi za obradu podataka za mjerenje i kontrolu u ponudi partnerske kompanije Aerosense Inc.

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.