x

Španski psiholog vjeruje da ljubavne veze traju pet godina

“Ljubav živi tri godine” – sjećate se poznate teorije u istoimenom romanu popularnog francuskog pisca Frédérica Beigbedera?

“Maksimalno 5”, kaže Rafael Santandreu, poznati španski psiholog i autor priznate knjige o bestselerima “Kako ne pretvoriti svoj život u noćnu moru”. Prema istraživanju, u savremenom svijetu više nema potrebe za dugoročnom vezom. Žena ne zavisi od muškarca, može se uzdržavati i sposobna je da pokrene onoliko romansi koliko želi. I muškarac također.

Zastarjeli poredak – vjenčavaju se i žive zajedno do smrti!

Generalno, španski psihološki guru kaže: “Ne treba se vezivati brakom”!

Zapravo, ljubav (ma šta bila) iscrpiće se do kraja treće godine (kada “hemija” potpuno nestane iz veze). Maksimum u zdravim vezama, u kojima se osjećate sretno, nestaće nakon šet godina – tako kaže Rafael Santandreu.

Dugi niz godina, psiholog je posmatrao parove, analizirao iskustva njihove veze i sada je došao do zaključka da su oni koji su stvorili novu zajednicu svakih pet godina sretniji. To znači, prema Santandreuu, možemo da budemo sretni sa istom osobom ne više od pet godina, tada će se odnos pogoršati. Naravno, ima nešto i u ovim studijama. Vremenom, apsolutno svi ljubavni odnosi zapravo gube vedrinu … ali zar oni ne stiču nove, ne manje važne osobine? Hmmm …

Zbog ogromnog broja teorija o prirodi ljubavnih veza i trajanju hemije između muškarca i žene, ova tema postaje sve složenija…

Šta vi mislite o ovoj teoriji?


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.