x

Spasonosnih 10 sekundi: Šta odgovoriti djetetu s mnoštvom pitanja?

Djeca su znatiželjna, sve ih zanima i uvijek imaju puno pitanja. Kako biste sebi pružili predah, a istovremeno još bolje upoznali svoje dijete i dali mu priliku da razvija maštu, postoji jedan uvijek ispravan odgovor koji mu možete dati.

U ptodavnici ste i vaše dijete vas pita zašto baš mrkve i narandže. Zatim, dok hodate prema autu, želi znati koliko auta ima na cijelom svijetu. I dok se vozite kući, eto još pitanja o tome šta mislite šta njegov prijatelj radi upravo sada.

S jedne strane sretni ste što vaš mališan pokazuje toliku znatiželju, no s druge strane je iscrpljujuće (naročito kada pokušavate odložiti i pospremiti hrpu namirnica i staviti vodu za tjesteninu).

Evo o čemu se radi – možda vam se pitanja vašeg djeteta čine potpuno običnima, ali ona zapravo predstavljaju priliku da dobijete dragocjen uvid u to što se događa u glavi vašeg djeteta.

I iako vam možda često dođe da na njegova pitanja odgovorite samo s “ne znam”, Rachel Lugo, licencirana profesionalna savjetnica na The Watson Institute u Picburgu, ima bolji savjet. Roditelje podstiče da poslušaju dijete i odgovore mu: “Šta ti misliš?”

“Konstantno obasipanje pitanjima može biti zamorno, međutim važno je da roditelji imaju na umu da kada dijete postavi pitanje, to im daje uvid u njegove misli i vrijednosti. Odgovaranjem na djetetovo pitanje pitanjem roditelj stvara priliku da bolje upozna svoje dijete i njegov unutrašnji svijet. Mogli biste se iznenaditi”, kaže Lugo.

Možda se vaš mališan juče posvađao s drugarom/icom i ima potrebu da razgovara o tome. Ili se brine da se on/a igra s nekim drugim, a ne s njim. A opet, možda ste samo prošli pored njegove/njene kuće na povratku iz prodavnice. O čemu god se radilo, vaš interes za razgovor pokazuje da je djetetov pogled na svijet i te kako važan. Zato ga nemojte zanemariti.

Osim toga, Lugo kaže kako je važno za roditelje da iskoriste te sitne prilike da grade odnos s djetetom i nauče ga vrijednosti rada kroz vlastita pitanja.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.