x

čak milion eura

Srbija za Petrinju donirala više nego Crkva!

Dva dana nakon razornog potresa u Petrinji Hrvatska biskupska konferencija (HBK) objavila je da će donirati sedam miliona kuna pomoći stradalima u potresu, a novac je namijenjen najpotrebnijim u Sisačkoj biskupiji i Zagrebačkoj nadbiskupiji.

Kako je tada najavio generalni tajnik HBK Krunoslav Novak, o daljnjoj će se pomoći raspravljati na predstojećem plenarnom zasjedanju HBK, kada će se analizirati situacija na terenu i utvrditi potreba pomoći te će se odrediti i drugi načini mogućeg djelovanja.

Najavljen je i projekt uspostave kamp-kućica, odnosno stambenih kontejnera koje Hrvatski Caritas nastoji uspostaviti zajedno s Malteškim redom.


Dan ranije, odnosno dan nakon potresa, vlada Republike Srbije donijela je odluku da Hrvatskoj uputi iznos od milion eura financijske pomoći. To je gotovo 550 000 kuna više od iznosa koji je uplatila Crkva, institucija koja iz džepova poreznih obveznika godišnje dobije oko milijardu kuna.

Tačan iznos koji joj svake godine darujemo i dalje nije poznat jer je katolička crkva u Hrvatskoj financijski netransparentna.


Naime, kako je katolička crkva u Hrvatskoj financijski netransparentna i kako je zahvaljujući Vatikanskim ugovorima kapilarno premrežila razna društvena područja te novac dobiva i od državne, i od županijske, i od lokalne razine, u ovom trenutku je jednostavno nemoguće doznati informacije o baš svom novcu koji se s raznih državnih nivoa i institucija slijeva na račune katoličke crkve, koja u Hrvatskoj ima više od dvije hiljade pravnih osoba kojima upravlja ili s kojima je povezana. Pritom je sav taj novac koji katolička crkva dobiva od države izuzet od provjere državne revizije.


Do brojke od oko milijardu kuna godišnje došli su istraživački novinari koji su se bavili tom temom, uz napomenu da to i dalje nije konačni iznos. Sav taj novac izuzet je od provjere državne revizije.

Međutim, kad pišemo o pomoći crkve, treba spomenuti da je varaždinski biskup Bože Radoš proglasio Dan posta i molitve, a pridružio mu se i splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić koji je također vjernike pozvao na molitvu za žrtve potresa.

.

.

.

.

Izvor: Index.hr

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.