x

Srcolika voćka prepuna vitamina i vlakana

Sezona jagoda već je odavno počela, a njenom neodoljivom crvenom izgledu, slatkom ukusu i finom mirisu rijetko ko može odoljeti. Kad je ovo voće u pitanju, ne treba se suzdržavati, uvrstite ih u svakodnevni jelovnik i imaćete mnoge koristi od nje.

agode pripadaju porodici Rosaceae (ruže), a upravo zbog svoje crvene boje i zanimljivog srcolikog oblika bila je simbol Venere, mitološke boginje ljubavi. Svi koji vole uživati u slatkom, jagoda je idealan sastojak za njih. Dodajte ih u omiljene kolače ili ih jednostavno prelijte čokoladom ili šlagom i dobićete vrlo ukusnu poslasticu. Ono što je najvažnije kod jagoda je bezbroj pozitivnih učinaka na zdravlje jer ipak ne nosi uzalud titulu voćne kraljice zdravlja.

Sadrži čak 90 odsto vode, siromašna je šećerom te je prirodni antioksidans, a u 100 g sadrži svega 35 kalorija. Vrlo je bogata vitaminima C i A, vlaknima te željezom, a čak sadrži i manje količine omega 3 masnih kiselina.

To bobičasto voće prepuno je iznenađenja. Tako, vjerovali ili ne, među brojnim vrstama jagoda postoje čak i žute, koje se smatraju posebnim specijalitetom i čiji se plodovi ubiru sve do jeseni.

PROTIV UPALA I ZA JAČI IMUNITET

Jagoda je jedan od najboljih prirodnih analgetika pa umjesto za tabletom, posegnite za zdjelicom svježih jagoda i na prirodan način se riješite boli. Ona zahvaljujući protivupalnim i antibakterijskim svojstvima ublažava sve upalne procese, bolove u mišićima pa čak i snižava temperaturu. Duža konzumacija jagoda pomoći će vam kod oslabljenog imuniteta i izliječiti anemiju. Takođe je dobra i kod bolesti žuči, jetre, reume, bubrežnog kamenca, ali i povećanog holesterola te krvnog pritiska.

Ljekovita svojstva jagode poznata su još od antičkih vremena. Osim ploda, za liječenje se mogu koristiti korijen i lišće jagode. Čaj od lišća jagode vijekovima se koristi kao lijek protiv probavnih smetnji, ekcema, upale grla, gripa i prehlade, te u liječenju kostobolje.

Čaj od lista jagode možete napraviti tako što dvije pune čajne kašičice suvih listova jagode prelijete s 250 ml kipuće vode. Nakon 15 minuta procijedite čaj. Čaj pijte tri puta dnevno po jednu šoljicu poslije jela. Taj čaj možete koristiti i za grgljanje.

Želite li pročistiti organizam, uveče se počastite većom porcijom jagoda (bez dodatka šećera ili šlaga) i ujutro ćete se probuditi svježi, odmorni i puni energije za predstojeći dan.

Budući da posjeduju svojstva analgetika, uhvati li vas glavobolja, ne posežite za aspirinom. Radije pojedite zdjelicu svježih jagoda, jer za razliku od aspirina koji sadrži acetilsalicilnu kiselinu, jagode sadrže prirodne salicilate.

Takođe, zahvaljujući protivupalnim, antipiretskim i antibakterijskim svojstvima, jagode će nam poslužiti pri ublažavanju upalnih procesa, za sniženje temperature i kod mišićnih bolova.

Pored toga, odlično su sredstvo protiv opekotina.

Jagode sadrže obilje C vitamina, te A vitamin, vlakna, željezo i folnu kiselinu, koja je, između ostalog, potrebna trudnicama ili ženama koje planiraju trudnoću. Jagode je najbolje jesti svježe, natašte ili između obroka. Jedu li se nezašećerene, odlično gase žeđ, a smiju ih jesti i dijabetičari.

ZA LJEPOTU

Koriste se i u postizanju savršenog izgleda. Osim što su dobre u borbi protiv viška kilograma jer ubrzavaju metabolizam, smanjuju i nakupljeni celulit, redovna konzumacija će ubrzati cirkulaciju i pomoći u borbi protiv vječnog neprijatelja većine žena. Bogate su kolagenom koji je glavni u borbi protiv bora. Upravo on vraća vašoj koži elastičnost i savršen ten. One vraćaju i savršen osmijeh, ako imate zubne naslage, samo ih trljajte svježim jagodama i rezultat bi vas mogao iznenaditi.

Postoje narodna vjerovanja kako je upravo jagoda afrodizijak. Legenda o ovom voću govori, ako jagodu podijelite na pola i pojedete s osobom suprotnog pola, smrtno ćete se zaljubiti jedno u drugo.

ZANIMLJIVOSTI

1. Jagode su jedino voće koje sjeme ima sa spoljašnje strane. U prosjeku, svaka jagoda na sebi ima oko 200 sjemenki.

2. Jagode nisu bobičasto voće, poput borovnice ili grožđa. Sjeme bobičastog voća se nalazi u unutrašnjosti ploda. Inače, botaničari smatraju da je svako sjeme na jagodi posebna voćka.

3. Jagode pripadaju porodici ruža. Slobodno pomirišite žbun jagoda, miriše jednako lijepo kao i sam plod.

4. Jagoda je višegodišnja biljka. Možda neće roditi prve godine, ali će biljka davati plod pet godina.

5. U Belgiji se nalazi muzej posvećen jagodama. U prodavnici koja se nalazi u sklopu "Le Musée de la Fraise" (Muzej jagoda) možete kupiti sve posvećeno ovom voću, od džema od jagoda do piva s ukusom ovog voća.

6. U antičkom Rimu su smatrali da jagoda ima ljekovita dejstva. Koristili su jagode da liječe brojna oboljenja, od depresije preko nesvjestice, kamena u bubregu, lošeg zadaha i upale grla.

7. U Francuskoj, gdje se jagode smatraju afrodizijakom, ovo voće se u obliku supe služi kao tradicionalni doručak mladencima.

8. Jagode smanjuju rizik od srčanih oboljenja i određenih kancera. Ovo sočno voće sadrži malo kalorija, ali i dosta vitamina C, B6, K, vlakana, folne kiseline, kalijuma i aminokiselina.

9. Jagode sadrže dosta nitrata koji poboljšavaju protok krvi i kiseonika do mišića. Osobe koje prije fizičke aktivnosti jedu jagode imaju veću izdržljivost i sagore više kalorija, pokazuju istraživanja.

10. Kalifornija proizvede 80 odsto jagoda u čitavoj Americi. To na godišnjem nivou iznosi preko 900 miliona kilograma.

11. Jagode možete ukiseliti. Ovo voće je naročito pogodno za kiseljenje kada je još zeleno.

Jagode mogu pomoći:

• kod oporavka nakon bolesti,

• za jačanje imuniteta,

• kod bolesti žuči i jetre,

• kao prevencija želučanih bolesti,

• kod artritisa i reume,

• u liječenju anemije,

• kod bubrežnih kamenaca,

• kod povećanog holesterola i krvnog pritiska.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.