x

Sretan rođendan, DRAGANA: Žena za sva vremena!

Njen san je bio da završi fakultet, nauči engleski jezik, postane turistički vodič i proputuje svijet. Snovi su joj se kasnije i ostvarili. Engleski perfektno govori, cijeli svijet je proputovala, ali ne kao turistički vodič, već kao VELIKA BALKANSKA ZVIJEZDA. Ako je pitate vjeruje li u bajke - odgovoriće vam osmijehom. Ona živi u bajci.

Danas 18. januara rođena je jedna od najpopularnijih i najljepših pjevačica estrade. Zvijezda nekad najpopularnijeg orkestra ex-yu ``Južnog Vetra``, a danas važi za jednu od najvećih balkanskih zvijezda sa prebogatom diskografijom, folk diva - DRAGANA MIRKOVIĆ.

 

ZVIJEZDA JE ROĐENA!

 

Čarobni zvuci koji su dopirali iz harmonike njenog djede Dragutina u samom njenom djetinjstvu prognozirali su njen muzički talenat. Prvu pjesmu sa samo pet godina koju je naučila da pjeva bila je ``Devojka sokolu zulum učinila``. Čudo od djeteta iz Kasidola odmah zatim se pročulo u okolna mjesta, sve do čelnih ljudi iz ``Diskosa``. ``Imam dečka nemirnog`` naslov je pjesme sa albuma prvjenca 1984. godine koji je postao veliki hit prodatih u 160.000 primjeraka. 

 

Godine 1985. druga ploča ``Umiljato oko moje`` za ``Diskos`` ponovo kotira visok tiraž prodaje, gdje se pored naslovne izdvajaju i pjesme ``Čudan neki mali``, Ne vraćam se starim ljubavima``, koja je posljednjih godina ponovo doživjela svoju reinkarnaciju.

 

A onda je došao JUŽNI VETAR!

 

Samim ulaskom u ``JV`` Dragana odmah pokazuje zašto postaje dio tadašnjeg najjačeg orkestra ex-yu. Trećim albumom odmah se izdvajaju pjesme ``Spasi me samoće``, ``Kad bi znao kako čeznem``, koje inače važe za dva evergreen hita narodne muzike. 

 

Kako je i sam tvorac Juznog Vetra-Mile Bas u jednom od intervjua izjavio: - ``Kad bi znao kako čeznem``, proglašena za najljepšu pjesmu svih vremena.

 

Sjaj ljepote i vokala nastavio je i dalje da osvaja svijet. ``Ruže svetaju samo u pesmama``, (1987), Najlepši par``, (1988), ``Simpatija``, (1989), ``Pomisli želju``, (1990), albumi sa mnoštvom hitova u kojima je Dragana već napravila ozbiljnu karijeru.

 

Poslije raspada pomenutog orkestra ponovo je uslijedila dominacija. PGP RTS, (1991) zajedno sa Pericom i Savom objavljuje album ``Dobra devojka``, gdje se izdvajaju hitovi ``Umreću zbog tebe``, ``Dodaj gas``, ``Kaži mi sunce moje``...

 

Godine 1992. ona snima deveti album po redu za idavačku kuću ZAM, ``Dolaze nam bolji dani``. I ovaj put pjesme rade potpuno novi autori Marina Tucaković, Futa Radulović, Zlaja Timotić i Vesna Petković koja je ujedno i napisala antologijski hit- ``Umirem, majko``. Inače Vesna Petković je glavni krivac za većinu hitova u karijeri ove balkanske zvijezde.

 

OD MILION JEDNA!

 

Njeno višedecenijsko prisustvo na estradnoj sceni, karijera prepuna hitova, planetarna popularnost rezultirali su ostavljanjem neizbrisivog traga u narodnoj/folk muzici. Danas se nijedno veselje, nijedan ozbiljan repertoar estradnih umjetnika ne može zamisliti bez hitova balkanske kraljice.

 

Mnoštvo koncertnih turneja, humanitarnih akcija, filmskih uloga, ogroman broj hitova, prestižnih nagrada, između ostalog; najbolja pjevačica 1989. godine „Posela 202″ sa pjesmom Simpatija, jedna od najnagrađivanijih pjevačica svih vremena o čemu svijedoče više stotina nagrada tokom karijere duge više od tri decenije, desetine pozlaćenih statua koje je dobila za pjevačicu godine, najprodavanije ploče-tiraži, hitovi godine. Tu je i nagrada udruženja radio stanica Srbije 1993. godine za pjevačicu decenije. Iste godine kotirala je na zavidno treće mjesto u dijaspori za najpopularniju ličnost ex-yu. Ambasador Evropskog prvenstva u odbojci, Koncert Sava Centar humanitarnog karaktera 2010. godine, Obilježavanje 30. godina karijere u Kombank Areni 2014. godine...Podsjećanja radi, i protekla 2017. godina bila je sva u znaku naše folk zvijezde. ``Od milion jedna``, započela je svoju turneju na kojoj je svakim koncertom konstantno oborila rekorde u dvoranama. Zatim tu je i velika američka turneja, Toronto, Čikago, Sent Luis i Njujork gdje je postavila nove rekorde i doslovno ``pomela`` sve balkanske kolege. Velikim humanitarnim koncertom manastiru Hilandar na Kosovu i Metohiji, Gaga je još jednom podsjetila da ima najveće srce na estradi. 

 

Danas ova velika ispunjena i ostvarena muzička zvijezda slavi svoj 50. rođendan, kao i obilježavanje 35. godina rada je ono što je već čeka u narednoj godini. Mnogo i previše toga je ono što danas našu slavljenicu čini i više nego uspješnom i najboljom na balkanskim prostorima. 

 

Jedna je ``kraljica Balkana`` DRAGANA MIRKOVIĆ!

 

Ekipa našeg portala želi sve najbolje vrsnoj umjetnici iz Kasidola uz još mnogo, mnogo rođendana, ali i dobrih hitova.

 

Ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.