x

Port City Colombo

Šri Lanka gradi metropolu u vrijednosti od 15 milijardi dolara po uzoru na Hong Kong i Dubai

Razvoj Port Cityja Colombo u Šri Lanki predstavljat će svojevrsnu paralelu većim urbanim centrima. Protezat će se tek na 665 hektara što je približno veličini centralnog Londona, ali će dizajnom podsjećati na Hong Kong, Singapur i Dubai.

Prije deceniju su ovakvi projekti bili nezamislivi u Šri Lanki, budući da je od 1983. do 2009. godine tu zemlju opustošio brutalan rat. Predsjednik Šri Lanke službeno je potvrdio kraj pobune i pobjedu vojske Šri Lanke 19. maja 2009. godine nad pobunjeničkom grupom pod nazivom Tamilski tigrovi. Do kraja sukoba stotine hiljada civila je ubijeno, a grad je potrošio više od 200 milijardi dolara za ratne troškove.


Manje od deset godina kasnije su izradili plan za donošenje radnih mjesta i ekonomskog prosperiteta u svom glavnom gradu Kolombo. Kroz razvoj nove metropole unutar glavnog grada, zvaničnici procjenjuju da bi Kolombo na kraju mogao udvostručiti veličinu, iako je već najnaseljeniji grad u Šri Lanki, sa blizu 750 hiljada stanovnika u svom urbanom jezgru.


Koncept Port Citya nastao je 2004. godine, a njegovi planovi su odloženi sve do poslije rata. Otprilike u to vrijeme, Šri Lanka je imala priliv kineskih investicija, koje su uložili u poboljšanje infrastrukture. Partnerstvo je dovelo do nevolja kada Šri Lanka nije više mogla da vraća dug, dok je Kina optužena da koristi svoje investicije kako bi imala politički uticaj.


Premijer Ranil Wickramasinghe je 2014. godine suspendovao projekat Port City, navodeći da postoji zabrinutost zbog štete na obali. Ovo je uznemirilo investitora projekta, kineske građevinske kompanije, koja je tvrdila da gubi 380 hiljada dolara dnevno, dok je razvoj bio u neizvjesnosti. Do 2016. godine plan je ponovo pokrenut sa novim setom zaštite životne sredine.


Prema istraživaču kompanije China Harbor Engineering Company (CHEC), prva faza projekta će do 2020. godine biti završena. Planirano je da Port City bude završen 2041. godine, a tada bi njegovi ukupni troškovi mogli dostigne 15 milijardi dolara.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.