x

UŽASNO NEODGOVORNA

Srpkinja iz Lugana širila zarazu: Znala da ima koronu a šetkala se po Srbiji!

Ovo nigdje nema: J. R. dobila je rezultate da je pozitivna na virus 22. februara, ali je tri dana kasnije ipak došla u Srbiju. Viđala se s mnogima, a tek 8. marta priznala da je bolesna.

J. R. iz Lugana, koja je donijela koronu u Niš, saznala je da je zaražena 22. februara, ali je ipak 25. februara doputovala u Srbiju na odmor, išla po kafićima i sastajala se s prijateljima, saznaje Kurir.

Ona je ljekarima tek 8. marta priznala da je bolesna od kovida-19. U startu je zarazila najmanje četiri osobe, a bar jedna je preminula. Međutim, kako se intenzivno kretala, kao i svi oni s kojima je kontaktirala, korona se od nje raspršila po Nišu, a i šire.

U Nišu ima 90 potvrđenih slučajeva korone, podatak je zvanično dat jučer na konferenciji za medije u Beogradu, ali je on od prije tri dana. Iz Niša niko zvanično ne saopštava podatke o oboljelima i preminulima, pa je jedan od podataka pominjan prethodnih dana da je najmanje četvoro umrlo u Nišu. Da je Srpkinja iz Lugana znala da je bolesna i prije polaska za Srbiju, objelodanio je i epidemiolog i član Vladinog kriznog štaba Branislav Tiodorović. - Žena iz Lugana rekla je da je znala da je bila bolesna, sjedila s drugaricama u Knezu... Ona nam je poslala, kad se vratila u Lugano, cijelu listu koju je dobila od svog ljekara, tamo joj je utvrđeno da je pozitivna. Šetala se po Nišu, dolazile su neke njene prijateljice iz Beograda, to su one dvije koje su bile na Infektivnoj klinici - rekao je Tiodorović za TV Prva.

Lista od ljekara

Izvor Kurira pojašnjava da je Srpkinja iz Lugana saznala da je bolesna još u februaru, ali je nalaz da je pozitivna na koronu poslala ljekarima tek u martu.

- Po podacima koje je dala, ona se razboljela 22. 2, potvrđena joj je korona, došla je u Niš 25. 2, a poslala je nalaz da je pozitivna 8. 3. Zarazila je tada četiri osobe u Nišu i devojke iz Beograda koje su došle kod nje u Niš - kaže izvor Kurira, a na pitanje kako je žena mogla da izađe iz Švajcarske i uđe u našu zemlju, ako je već bilo otkriveno da je pozitivna na koronavirus, on kaže: - Kad je došla u Srbiju, još nije bilo nikakvih zabrana ni tamo ni ovdje.


Obilazila rodbinu

Kako je Kurir u više navrata pisao, tokom nekoliko dana boravka u Srbiji J. R. se viđala s prijateljima, uključujući i dvije drugarice iz Beograda, kod kojih je kasnije potvrđena zaraza novim virusom. Ona je prenijela virus na još četiri osobe iz familije, od kojih jedan muškarac radi u pošti u Nišu, a kada je ova vijest objavljena, pola grada je bilo u strahu da i samo nije inficirano. Kćerka zaraženog muškarca koji radi u pošti poslata je u samoizolaciju, a srednja škola u koju djevojčica ide zatvorena je prije drugih škola i dezinfikovana. Najmanje je jedna od te četiri osobe kojima je ona prenijela virus preminula, a reč je o doktorki iz Niša, ginekologu Biljani Natić Ljumović, koja je radila u Domu zdravlja Niš, ali i u privatnoj poliklinici koju je J. R. posjetila. Direktor KC Niš Zoran Radovanović izjavio je da je doktorka umrla zbog kontakta s osobom iz Lugana. U istoj poliklinici J. R., kako su pisali mediji, išla je i kod plastičnog hirurga, koji je zaražen i koji radi i u Kliničkom centru u Nišu, gdje se i pojavila korona.

J. R. je redovno obilazila kafiće i kafane, a, kako su saopštili epidemiolozi, koji su kasnije rekonstruisali njenu putanju kretanja, ona je boravila čak i u Kragujevcu, dok je Tiodorović naveo da je autobusom putovala u taj grad.


(Kurir)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.