x

Šta biste trebali provjeriti prije korištenja flašice za bebu

Bebe imaju nedovoljno razvijen imunološki sistem i zato moraju piti iz čistih flašica. Nisu otporne na infekcije, bakterije i viruse te biste trebali posvetiti vrijeme dodatnoj provjeri sigurnosti flašice prije upotrebe.

Potencijalno štetna hemikalija zvana bisfenol A (BPA) je 2011. godine zabranjena za korištenje prilikom pravljenja flašica. One se sada uglavnom prave od plastike koja se zove polipropilen i koja ispunjava trenutne sigurnosne standarde.

Međutim, polipropilen otpušta mikroplastiku prilikom konzumiranja majčinog mlijeka ili miječne formule. Iako ne znamo je li mikroplastika štetna, stručnjaci ipak upozoravaju da do ovoga dolazi ako koristite izrazito toplu vodu i tresete flašicu.


Možete koristiti staklene flašice ukoliko ste zabrinuti zbog mikroplastike. Također biste trebali razmisliti da flašice sterilizirate isključivo hladnom vodom. Mlijeko možete pripremati u metalnom kuhalu.

Kada je riječ o staklenim flašicama, sve veći broj roditelja se odlučuju za njih iz ekoloških razloga zato što ne sadrže hemikalije. Otporne su na promjene temperature. Mlijeko ćete trebati pripremati miješanjem, a ne tresenjem.


Koju god vrstu flašice odlučite koristiti, dobro je provjerite prije upotrebe. Ako uočite ogrebotine u kojima se mogu "sakriti" klice, odmah je bacite.

Možete znati je li bočica napravljena od bisefnola ukoliko na dnu u trokutu za reciklažu piše broj sedam. Bisfenol je zabranjen jer se povezuje s rakom, dijabetesom, bolestima srca i hormonskim promjenama.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.