x

Šta boja dima iz auspuha otkriva o automobilu?

Ponekad vam boja dima koji izlazi iz auspuha može dati znak da sa vašim automobilom nešto nije u redu.

Čak i kada ne trepće nijedna lampica na instrument tabli ili ne vidite ništa čudno na vašem automobilu, kako bi ga prekontrolisali, boja dima može otkriti neki kvar na vašem automobilu.

Plavi dim

Ako vaš automobil izbacuje plavi dim znači da je problem sa uljem, i da dolazi do sagorevanja ulja. To se najčešće dešava kada dotraju karike ili ventili, pa onda se dešava da ulje curi u komoru za sagorijevanje u kojoj se miješa sa gorivom.

Ako uočite ovaj problem, provjerite ulje i redovno ga kontrolišite i dosipajte.

Sivi dim

Za ovaj dim je teško dati pravu dijagnozu. Prouzrokuju ga slični kvarovi kao i plavi dim, sagorijevanje ulja, ali i loš turbo punjač. Znači treba proveriti ulje, ali i potrošnju goriva, jer obično ovi kvarovi prave veću potrošnju.

Bijeli dim

Ukoliko vidite bijeli dim ne mora da znači ništa opasno, jer može da predstavlja običnu kondenzaciju unutar izduvnog sistema. Međutim, veći oblak bijelog dima može predstavljati rizik. Glavni kvarovi koji mogu prouzrokovati bijeli dim su oštećenje cilindra glave i ispucali zidovi bloka motora, a to iziskuje skupe popravke.

Ovaj problem nikako ne smijete ignorisati, jer i najmanje curenje rashladne tečnosti može dovesti do pregrijavanja i predstavlja ozbiljan rizik za kvar na motoru.

Crni dim

Crni izduvni dim znači veliku potrošnju goriva. Prvo što treba da provjerite su filteri za klimu, usisni senzori, brizgaljke goriva i regulator pritiska. Crni dim je najlakši za dijagnozu, jer se zna tačno šta ga prouzrokuje, a ni popravka ovih dijelova nije pretjerano skupa.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.