x

KORISNO

Šta dovodi do infekcije stopala

Simptomi počinju svrbežom, suhoćom, osjećajem žarenja i potom prelaze u zadebljanu kožu

Površinske gljivične infekcije spadaju među najčešće kožne bolesti, nastaju kod miliona pojedinaca godišnje. Rastući trend pretilosti, starenje populacije i pad imuniteta doprinose rastu učestalosti. Na infekcije tinea pedis (atletsko ili sportsko stopalo) i tinea unguium (onihomikoza) otpada čak 29,6 posto svih gljivičnih infekcija.

Atletsko stopalo naziv je za gljivičnu infekciju koja se pojavljuje na koži, a većinu infekcija uzrokuju dvije vrste gljivica Trichophyton mentagrophytes i Trichophyton rubrum. Gljivama iz roda Trichophyton mentagrophytes čovjek se zarazi preko životinja. One žive na rožnatom dijelu kože, kose i nokta te svojim rastom razgrađuju keratin i uzrokuju upalu.

Infekcije se na koži manifestiraju kao kružne, lagano uzdignute promjene s bljedilom u sredini i blažim ljuskanjem te mjehurićima na rubovima, a ljuskice se mogu odvojiti te ozlijeđena koža ostaje otečena, vlažna i jarkocrvena.

Gljive iz porodice Trichophyton rubrum uzrokuju infekcije na petama i stopalu koje počinju svrbežom, suhoćom, osjećajem žarenja i potom prelaze u zadebljanu, napuklu ili kožu koja se guli, ovisno o lokaciji na stopalu. Ova vrsta gljivica dugotrajno se nastanjuje na koži stoga i liječenje traje dugo.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.