x

Šta je to emocionalna preljuba, koja se sve češće dešava

Bez obzira što emocionalna preljuba ne podrazumijeva fizički kontakt i intimnost, ona kao i “prava” preljuba može ozbiljno da utiče na vašu vezu.

Psiholozi ističu da je emocionalnu aferu teže utvrditi, jer nije pređena granica u fizičkom kontaktu, već partner traži emocionalne potrebe kod nekog drugog. Emocionalna prevara ne mora da sadrži poljupce, grljenje, vođenje ljubavi, već kada je osoba u braku ili u ozbiljnoj vezi, a daje nekom drugom više vremena, energije i osjećanja nego svom partneru.

Ovaj vid preljube, poznat kao "nevjerstvo srca", uglavnom počinje bezazleno, bez bilo kakve namjere dolazi do druženja, razgovora, bliskosti, a kada se pojave emocije i iskre, povećava se rizik od klasične preljube.

Psiholog Keti Nikerson, tvrdi da 99 odsto emocionalnih afera “počinje na isti način” – kada partner počne sa nekim drugim da dijeli poteškoće i detalje iz svoje veze. To može biti kolega, komšija, prijatelj, poznanik…


"Razgovori često počinju dovoljno nevino, a vi samo kažete da su stvari u vezi sada teške. Ali onda, dobijate sve više podrške, osjećate da želite da pošaljete poruku toj osobi sve vrijeme, osjećanja počinju da se razvijaju", objašnjava Nikerson.

Zbog čega ljudi o nezadovoljstvu u vezi pričaju sa drugima, umjesto da razgovaraju sa partnerom?

Traženje povjerljivog lica van vaše veze svakako je put do emocionalne afere, ali želja da se povežete sa nekim drugim je skoro uvijek znak da vam nešto u trenutnom odnosu nedostaje, kažu stručnjaci. Kada priča sa trećom osobom o svojoj vezi, partner očekuje odobravanje, podršku razumijevanje i to dobija, dok u vezi vlada nesklad.


Tada se mogu pojaviti osjećanja. Pitanje je da li je partner ispričao i jednu drugu stranu priče, jer je vjerovatno da je trećoj strani iznio samo svoj problem i sebe predstavio kao nekoga ko je požrtvovan u cijelom odnosu.

Terapeuti preporučuju da se o svakom problemu i nezadovoljstvu u odnosu otvoreno i iskreno razgovara sa partnerom. Jedino tako možete da poboljšate vaš odnos i učinite da se razvija.

Stručnjaci savjetuju da ukoliko ne možete da razgovarate sa partnerom o nekim osjećanjima, razmislite o tome da se obratite terapeutu ili psihologu za pomoć. Sa druge strane, ako je nezadovoljstvo učestalo i vaš partner ne želi da radi na vezi uprkos razgovorima i vašim pokušajima, možda je vrijeme da razmislite da li vrijedi ostati u takvom odnosu.


(NovostiMagazin)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.