x

Šta je zapravo korozija i kako je spriječiti?

Korozija nastaje zbog procesa oksidacije u kojem se metal lomi i reaguje s molekulima kiseonika te proizvodi novi molekul koji poznajemo pod hemijskom formulom Fe2O3 ili željezo oksid.

Većina metala potpuno će se pretvoriti u željezo oksid ukoliko im damo dovoljno vremena. Međutim, mnogo toga zavisi i od toga kako je metal napravljen. Na primjer automobili iz sedamdesetih godina 20. vijeka bili su napravljeni od tako lošeg metala da je i najmanja ogrebotina brzo prelazila u veliku fleku korozije, a zatim i u potpunu propast čitave karoserije.

Postoje tri vrste korozije na vozilima: površinska, ljuskava i penetrirajuća. Površinska napada samo površinski dio metala i može se relativno lako sanirati te ako se dobro sanira, neće se brzo širiti. Ljuskava korozija takođe napada površinski dio metala i smanjuje njegovu snagu. Pokazuje se kao ljuskanje površinskog sloja vozila, a kako će se dalje širiti ili eventualno sanirati zavisi od kvaliteta samog metala. Penetracijska korozija je konačna faza korozije, kada vidimo rupe nastale jer se korozija nije sanirala. U ovoj fazi metal se polako u cjelosti pretvara u željezo oksid.

Spriječite koroziju sljedećim koracima:

Perite vozilo svake dvije sedmice, a ako vozite u izrazito mokrim uslovima na cesti te uz to ima i soli, perite ga jednom sedmično.

Prilikom pranja posebno dobro operite pod s vanjske strane i takođe blatobrane. Ovo su mjesta gdje se korozija "najradije" zavlači.

Svaka četiri mjeseca svoj automobil premažite voskom za vozila.

Ako se nešto prospe u unutrašnjosti vozila, dobro očistite i osušite jer proces stvaranja korozije može početi i iz unutrašnjosti vozila.

Postoje posebni premazi protiv korozije, ukoliko se radi o karoseriji koja je u posebnom riziku od pojave i/ili širenja korozije. Raspitajte se u svom auto salonu ili u trgovini auto dijelovima, ali znajte da su rezultati najbolji ako ovaj premaz napravi profesionalac.

Imajte na umu da je poenta zaštite od korozije zapravo držati svoje vozilo što je više suvim. Ako ste se vozili po kišnom vremenu, dobro bi ga bilo obrisati kada ga parkirate u garažu. Takođe, nakon pranja obavezno obrišite višak vode sa vozila.

Redovno pregledavajte svoje vozilo kako biste na vrijeme otkrili koroziju. Ona se pojavljuje poput malog balončića ispod boje na automobilu. Pregledavajte blatobrane, pod vozila, ali i ispod haube. Svaku naznaku stvaranje korozije odmah "zaliječite". Naime, već postoje kutije "sam svoj majstor" pomoću kojih možete spriječiti širenje korozije na svom automobilu.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.