x

Šta kad se dijete ne voli kupati

Vaša beba je istinski uživala u kupanju, a, naravno, i za vas kao majku bio je to ritual uživanja.

Sada se vaša djevojčica od 16 mjeseci opire kupanju, plače i vrišti. Nemate pojma šta se dešava, otkud takav iznenadni zaokret u ponašanju?

Provjerite, a mi vam nudimo moguće odgovore:


Boji se vode

Da li je moguće da se iz nekog razloga boji vode? Možda vam je tokom nekog od prethodnih kupanja iskliznula u kadi za kupanje i uplašila se? Možda je voda bila pretopla pa se plaši da je to i sada slučaj?

Provjerite to tako što ćete vi sami testirati temperaturu vode, pustite je da i ona to uradi tako što će sama zaroniti ruke u vodu i tek je tada polagano, bez pritiska i sile stavite u kadicu.


Neće u krevet

Možda u svojoj maloj glavici ritual kupanja povezuje sa odlaskom u krevet, a njoj se baš ne spava. Odlazak u krevet je odvajanje od vas, a ona to nikako ne voli.

Možda u svojoj maloj glavici razmišlja na način: Evo počinje, čim se okupam, moram u krevet. Pokušajte eliminirati i ovo "možda" tako što ćete je kupati ujutro ili popodne, barem kraći period dok ova odbojnost prema kupanju ne prestane.


Možda joj je tijesno

Možda se odjednom osjeća zarobljenom u tom malom prostoru? Uvedite joj neke nove igračke, pravite s njom balončiće u vodi, pronađite novi način da je zabavite.

Ubacite u kadicu s vodom najprije igračke, jer ukoliko je u njoj prisutan strah od vode, vidjet će da njene igračkice slobodno plivaju i da im se ne dešava ništa loše.

Ili je možda već vrijeme za kupanje u kadi?


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.