x

Šta oštećuje volan automobila

Krema za sunčanje, losion za čišćenje ruku i proizvodi za zaštitu od insekata u ljetnim mjesecima se prodaju kao brže od salame ili sira na akciji.

Prvo se borimo protiv sunca u jutarnjim i popodnevnim satima, pa protiv insekata predveče a onda i povremeno ruke zalijemo prozirnom tečnošću, koja ih pretvara u zonu bez bakterija.

Ali, sa svim ovim sredstvima postoji jedan problem: hemikalije u njima mogu oštetiti dijelove interijera automobila, kao što je volan, na primjer. Istraživanje su proveli Fordovi inženjeri.

"Čak i najbezazleniji proizvod može izazvati oštećenja ako dolazi u kontakt s određenim površinama u automobilu stotinama i hiljadama puta tokom jedne godine", rekao je Mark Montgomery, inženjer u Fordovom evropskom Centru za materijale.

U kremama za sunčanje je velik udio titanijumovog dioksida, koji mogu reagovati s kožom na upravljačima ili kožnim presvlakama na sjedištima. U Fordu su pratili velika i česta oštećenja unutrašnjosti automobila u Turskoj i to su uspjeli povezati s pretjeranom upotrebom losiona za čišćenje ruku, koji sadrži do 80 odsto etanola.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.