x

Šta raditi ako dijete ne želi da pije vodu

Najbolje bi bilo da mališani nemaju oko sebe zaslađene napitke.

Za cjelokupno zdravlje djece, ali i nas odraslih, svakodnevni unos tečnosti je od velikog značaja. Djeca koja dnevno popiju manje od 6-7 čaša vode mogu osjećati veću količinu umora, neku vrstu vrtoglavice i imati glavobolje. Međutim, šta raditi ako dijete ne želi da pije vodu? Kao i većina djece, i vaše sigurno više voli da pije sokiće, a uz njih djeca unose bespotrebne dodatne šećere. Njih izbjegavajte, a umjesto toga nudite djetetu vodu.


Budite primjer

Kako biste podstakli dijete da pije više vode tokom dana, izdvajamo nekoliko savjeta.

1. Naučite ih od malih nogu, neka voda postane navika - Pedijatri preporučuju da počnete sa davanjem vode bebi onda kada počnete da uvodite čvrstu hranu. Djeca koja odmalena piju dovoljno vode je neće odbijati ni kasnije kada porastu.

2. Budite primjer - Ako vi ne pijete vodu, nemojte očekivati da će je piti i dijete. Budite primjer i pokažite da volite vodu i da je ona normalna i redovna navika svakog dana.

3. Napravite raspored - Nekoliko osnovnih rutina možete uvesti. Na primjer, čim ustane, neka popije vodu. Pola sata prije i poslije obroka, također. Prije odlaska u krevet isto.


Voće i povrće

4. Sve zaslađene napitke sklonite iz kuće - Dijete će piti vodu samo kada ne postoji neka druga opcija. Zato bi najbolje bilo da mališani nemaju oko sebe zaslađene napitke i da oni nisu svakodnevni, pa će voda postati redovno osvježenje.

5. Neka redovno jede voće i povrće - Voće i povrće su odličan izvor vode te se potrudite da to bude veoma važan dio ishrane.

6. Voda neka bude primamljiva - Možete u vodu staviti jagodicu, limun, borovnice... Neke voćkice koje će je učiniti malo drugačijom i primamljivijom djetetu.

7. Koristite lijepe flašice ili čaše - Djeca vole lijepe stvari, pa će i vodu više voljeti ako se nalazi u flaši ili čaši koja im se sviđa.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.