x

Šta raditi kad djetetu curi nos

Iako je curenje iz nosa toliko često, a respiratorne infekcije prolaze poslije nekoliko dana, obično bez komplikacija, svaka nova prehlada dodatno brine roditelje i tjera ih da se pitaju zašto opet.

Pojačana sekrecija nosa uobičajena je pojava kod beba i djece predškolskog uzrasta, a problem nastaje tek kad roditelji shvate da se to prečesto dešava. Ljekari se s tim ne bi složili jer, pokazuje praksa, prosječan predškolac godišnje preleži šest do osam respiratornih infekcija, najviše tokom jeseni, zime i ranog proljeća.


Respiratorne infekcije

Iako je curenje iz nosa toliko često, a respiratorne infekcije prolaze poslije nekoliko dana, obično bez komplikacija, svaka nova prehlada dodatno brine roditelje i tjera ih da se pitaju zašto opet. S obzirom na broj virusa koji izazivaju infekcije, nije čudo što mališanima toliko često curi nosić. U grupi rinovirusa ima ih više od 100, a tu su i brojni serotipovi bakterija koje se nadovezuju na virusne infekcije.

Do upale sluznice nosa, lučenja sekreta iz nosa ili začepljenosti nosa dolazi iz različitih razloga. Najčešće je riječ o rinitisu infektivne prirode, virusnog porijekla, koji izazivaju rinovirusi, adeno i parainfl uenca virusi. Što se bakterija tiče, dječije nosiće, što pokazuju brisevi, u najvećem broju slučajeva naseljavaju pneumokok, hemofi lus infl uence i moraksela.

Ukoliko prehlada i pored urednih briseva grla i nosa traje dugo, treba razmišljati o alergijskom rinitisu, posebno ako se javlja u proljeće i ako roditelji pate od nekog oblika alergije. Kod sezonske alergije, odnosno alergije na polene drveća, trava i korova, osim bistrog sekreta iz nosa, javljaju se i napadi kihanja, grebanje u grlu, suzenje očiju, nerijetko i suhi kašalj.


Simptomi

Kada se ovi simptomi javljaju tokom cijele godine, velika je vjerovatnost da se radi o alergiji na grinje, dlaku psa ili mačke, gljivice i ostale alergene iz okoline.

Bistar sekret u nosu se u 90 posto slučajeva javlja kod alergijskog rinitisa, a kod ostalih je riječ o vazomotornom rinitisu. Tada su simptomi slični kao kod alergijskog rinitisa, ali ne postoji ni alergija ni infekcija. Kod ove vrste rinitisa sluznica nosa otječe zbog prolaznih promjena u tonusu i propustljivosti krvnih sudova nosa.

Uzročnike tada treba tražiti u suhom ili hladnom zraku, ali i u emocijama kao što su tuga, ljutnja ili uznemirenost.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.