x

SLUČAJ "DŽENAN MEMIĆ"

Šta se dešavalo kobne noći u februaru 2016. na Ilidži: Hitna pomoć prvo pomogla Alisi Mutap!

Po nalogu Tužilaštva BiH jutros je izvršen pretres objekata i dokumentacije JU Hitna pomoć Sarajevo, a u okviru predmeta koji se odnosi na stradanje Dženana Memića.

Ova akcija dešava se nakon što je prije nešto manje od mjesec dana SIPA uhapsila Zijada Mutapa, oca Alise Mutap, koja se u kobnoj noći 2016. nalazi sa Dženanom. Tada je uhapšen i policijski službenik Hasan Dupovac.

Iako iz Tužilaštva BiH danas nije saopćeno više detalja, jasno je da je predmet provjera postupanje ekipa hitne moći koje su prve ukazale pomoć Memiću, ali i Alisi Mutap, te ih oboje transportirali u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.


Osim toga, špekulira se je namjera ustanoviti da li je bilo prikrivanja dokaza u ovom slučaju. Naime, cijela istraga koju provodi Tužilaštvo BiH nastoji utvrditi upravo da li je bilo skrivanja dokaza i ometanja istrage u cijelom procesu, odnosno da li su u tome učestvovali pripadnici policijskih agencija ili medicinskih ustanova.

Državni tužilac Ćazim Hasanspahić, naime, radi na istrazi koja obuhvata detaljnu analizu svih propusta koji su se desili od trenutka stradanja Memića. Fokus je na propuste u vršenju uviđaja i prvobitnoj istrazi, što podrazumijeva odgovornost određenih policijskih službenika, ali i određene segmente u medicinskom postupanju.


Uloga Hitne pomoći

Dispečerski centar Hitne pomoć je tog 8. februara 2016. u 22:37 zaprimio poziv za intervenciju koji je uputio pripadnik MUP-a KS.

U 22:52 prva medicinska ekipa stigla je na lice mjesta i pružila pomoć ženskom pacijentu, odnosno Alisi Mutap koja je bila pri svijesti, prema uputama policijskih službenika.

Minutu kasnije medicinska ekipa konstatira da postoji još jedna povrijeđena osoba muškog spola u besvjesnom stanju, odnosno Dženan Memić, i traži da se na lice mjesta pošalje još jedna medicinska ekipa, a sama nastavlja ukazivati pomoć teže povrijeđenoj osobi. Druga medicinska ekipa kreće na lice mjesta u 22.54.


U 22:59 prva medicinska ekipa započinje medicinski transport Dženana Memića koji je bio u besvjesnom stanju prema KCUS-u. Prema navodima Hitne pomoći, Memić je dovezen na KUM KCUS-a u 23:14.

U međuvremenu, tačnije u 23:04, druga medicinska ekipa je stigla na lice mjesta i izvršila transport ženske osobe koja je bila pri svijesti, oni su na KCUS stigli u 23:23.

Sve ovo se vidi iz odgovora Hitne pomoći koji je upućen na upit Arijane Memić, zastupnice u Skupštini KS u Dženanove sestre. Odgovor je dostavljen početkom 2019.


Iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć tada su rekli da ne raspolažu sa podacima da li su se vozila zaustavljala, koliko je trajalo zaustavljanje, te da li je bilo kontakta pacijenta i članova medicinskog osoblja sa trećim licima.

Memić se iste godine još dva puta obraćala Hitnoj pomoći i tražila pojašnjenja o detaljima intervencije.

“U javnosti su se pojavile informacije o određenim propustima članova medicinskih timova koji su ukazivali medicinsku pomoć navedenim licima. Naime, postavlja se pitanje da li su svi članovi timova obavili svoje zadatke kako struka i procedura nalaže. Navedene negativne konotacije u znatnoj mjeri utiču na kredibilitet ove ustanove”, navela je u jednom dopistu Memić.


Osim toga, tražila je detalje u vezi s tim od koga tačno je Hitna pomoć dobila poziv na intervenciju, te detalje o transportu Dženana i Alise, odnosno da li su se vozila zaustavljala i zašto.

"Uvidom u transkripte svjedočenja članova timova koji su ukaživali medicinsku… doktor Amar Kadrić izjavio je da se vozilo hitne zaustavljalo par puta (navodno da pacijent Alisa Mutap povrati), dok je vozač izjavio da se vozilo nije zaustavljalo i da im to nije u praksi. Izjave medicinskog osoblja su kontradiktorne. Prema pravilniku vaše službe, trebali biste znati da li se vozilo smije zaustavljati prilikom transporta pacijenata ukoliko je to dozvoljeno", napisala je Memić.

Iz Hitne pomoći odgovoreno je da nemaju podatke o policijskom službeniku koji je uputio dojavu. Također su u dopisu naveli da "postoji mogućnost" da se vozilo zaustavi prilikom transporta ali nisu kazali da li se to desilo.

Istraga medicinskog osoblja bitna je da bi se utvrdilo da li je Memić mogao preživjeti da je imao brži i bolji tretman, kao i da bi se ustanovilo koliko su opravdane tvrdnje Alise Mutap da ima amneziju, odnosno da se ne sjeća događaja od kobne noći.


Izvor: Klix

KOMENTARI
1

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.


Želiš li da nađeš ženu na jednu noć? Uđi --- Hotsenn.Com