x

za pet sekundi uništilo dron

Šta se krije iza priče o moćnom ruskom laserskom oružju?

Čudesno lasersko oružje zove se Zadira i za pet sekundi je kao od šale izbušilo ukrajinski dron – i to na udaljenosti od pet kilometara. To je prošle sedmice na konferenciji za novinare objavio Jurij Borisov, ruski vicepremijer.

Agencija Reuters je podsjetila na ruski balistički sustav koji također uključuje lasersko oružje zvano Peresvet – po srednjovjekovnom ratniku redovniku. Taj laser navodno može "zaslijepiti" i satelite koji kruže na 1500 kilometara od Zemlje. "Ako Peresvet zasljepljuje, onda ova nova generacija laserskih oružja dovodi do fizičkog uništenja mete – toplinskog uništenja, jer ona izgori", rekao je Borisov.

No mnogi stručnjaci izrazili su sumnje da Rusija zaista ima takvo oružje u upotrebi, piše Deutsche Welle.


Što su laserska oružja?

Laserska oružja proizvode snop koncentriranog svjetla visoke temperature. Neka od njih mogu izbušiti rupu u debelom čeliku za par sekundi. Zraka putuje brzinom svjetlosti, ima veliki domet i može pogoditi metu precizno u milimetar. Još jedna prednost na bojištu je što su laseri skoro nečujni.

Još važnije – oni su jeftini jer nema streljiva. TNO, nizozemska istraživačka organizacije koja radi na laserskim oružjima, kaže da svaki laserski hitac košta svega jedan dolar. Zato su laseri san mnogih vojski. Amerikanci su objavili da su testirali takvo oružje prošlog ljeta.

U aprilu je, pak, izraelski premijer Naftali Benett na Twitteru napisao da je njegova vojska uspješno testirala "prvi svjetski" laserski sustav koji može rušiti bespilotne letjelice, rakete i granate.


Na razvoju takvog oružja rade i brojne druge zemlje, poput Francuske, Velike Britanije i Kine. "Nekoliko zemalja istražuje tehnologiju i koristi ova oružja. Rusija bi lako mogla biti jedna od tih zemalja", kaže Maarten Lörtzer, glasnogovornik tvrtke TNO. "Ipak, mi ne znamo u kojoj je to fazi jer se ovakvi projekti vode povjerljivo", dodao je on za DW.

Ubrzo nakon ruske objave jedan američki dužnosnik iz Pentagona rekao je na brifingu za novinare da SAD nije vidio nijedan dokaz za tvrdnju da Rusi koriste laserska oružja na ukrajinskom ratištu.


Laserom na dronove?

Ako ruska Zadira stvarno funkcionira, ona bi mogla biti velika pomoć protiv ukrajinskih dronova koji su zadavali velike probleme Rusima.

U Moskvi je rečeno da se laserima mogu onemogućiti sateliti, kao i vojne kamere i detektori. Poznato je da laserske zrake mogu trajno oslijepiti ljude. Takvi napadi na živu silu zabranjeni su međunarodnim konvencijama.

Umirovljeni australski general Mick Ryan rekao je za list Washington Post da ruske tvrdnje ne treba uzimati preozbiljno. Kako je naveo, Kremlj često preuveličava snagu vlastite vojske u javnosti.


Slično se izjasnio i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij. On je na Twitteru objavio da ruske priče o laseru "ukazuju na kompletnu propast invazije" i da se Kremlj "boji priznati katastrofalne greške najvišeg državnog i vojnog vrha".

Zelenskij je ismijavao ruske lidere zato što traže "čudesno oružje", aludirajući na propagandu nacističke Njemačke. Nacisti su stalno govorili da imaju "čudesno oružje" (Wunderwaffen) koje može odlučiti rat – to je bila samo propaganda. Doduše, Rusija je u agresiji na Ukrajinu već upotrijebila hipersonične rakete i drugo oružje koje se smatra najmodernijim na svijetu.

.

.

.

.

.

Izvor: Index.hr 

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.