x

Šta sve treba učiniti kad je dijete u groznici

Maloj djeci brzo i lako skače tjelesna temperatura .

1. Kada kažemo da dijete ima povišenu temperaturu?

- Normalna tjelesna temperatura kod djece varira od 36,5 do 37,5 stepeni. Do 38,5 stepeni govorimo o povišenoj temperaturi, do 39,5 kažemo da je dijete u groznici, a iznad toga dijete ima vrlo visoku temperaturu.

2. Je li groznica zdrava?

- Vjerovali ili ne, ali dobro je da dijete napadnuto nekim virusom ili bakterijom dobije groznicu zbog povišene temperature tijela, jer ona podstiče odbrambene mehanizme. Metabolizam je u tom slučaju ubrzan i tijelo se brani od klica koje jedva da mogu preživjeti temperaturu veću od 38,5 stupnjeva.

3. Šta se u tijelu dešava tokom groznice?

- Čim klice prodru u djetetov organizam, smjesta se aktiviraju odbrambene ćelije imunog sistema. Pritom one oslobađaju materije koje u mozgu djeluju na centar za temperaturu. One mu signaliziraju da treba povećati tjelesnu temperaturu kako bi organizam pobijedio izazivače bolesti. U tom slučaju mozak povlači krv iz kože i udova pa dijete počinje drhtati, trese ga groznica. A toplina je potrebna djetetovoj nutrini. Zato goznica često počinje drhtavicom.

4. Koje domaće ljekarije obaraju tjelesnu temperaturu?

- Piti mnogo tečnosti: čajevi, voda (mlaka) i dobro razrijeđeni voćni sokovi idealno gase žeđ.

- Oblozi na mjestima gdje pulsiraju krvne žile: Pokvasiti mlakom vodom dva pamučna peškirića, omotati ih oko ručnih zglobova. Preko njih omotati ručice suhom krpom.

- Za sasvim malu djecu ponoviti prethodni postupak, ali na potkoljenicama.

- Čaj od cvijeta lipe: čajnu kašičicu listova lipe preliti sa četvrt litre vrele vode, ostaviti poklopljeno deset minuta, pa procijediti. Dati djetetu da tri puta devno popije po šolju ovog čaja.

- Trljanje tijela: Sok od polovine limuna pomiješali u lončiću sa mlakom vodom, pa tom tečnošću prebrisati djetetovo tijelo ovim redom - dlanove i ruke, tabane i noge, grudi, stomak i na kraju leđa - uvijek u pravcu srca. Na kraju malog pacijenta zamotati u toplu deku.

5. Šta pomaže kod drhtavcice

- Termofor i vunena dekica. Ili pranje nogu toplom vodom - u tom slučaju potopite u mlaku vodu djetetove noge sve do listova.

6. Krije li se uvijek iza visoke temperature neka bolest?

- Ne uvijek. Kad se malo dijete razigra, tjelesna temperatura mu može skočiti i do 38 stupnjeva.

7. Koji su najbolji toplomjeri?

- Temperatura se najtačnije mjeri u guzi i to digitalnim toplomjerom, ali infracrveni toplomjeri kojima se temperatura mjeri na čelu ili u uhu mnogo su djetetu ugodniji. Oni brzo pokažu temperaturu, ali nisu najtačniji. Cuclu-toplomjer ne preporučujemo iz higijenskih razloga.

8. Kako mjeriti temperaturu?

- Namažite vazelinom čmar i vrh digitalnog toplomjera. Savijte bebi nožice u koljenu i toplomjer uvedite u čmar dva centimetra.

9. Kada treba potražiti liječničku pomoć?

- Uvijek kad beba mlađa od šest mjeseci ima povišenu temperaturu. Za starije bebe i malu djecu vrijedi sljedeće: kad povraćaju, kad imaju proljev, bolove u stomaku ili kožni osip, te kad se mali pacijent uopće ne osjeća dobro. Isto tako kad ne možete objasniti otkud kod djeteta povišena tjelesna temperatura, trebate potražiti liječničku pomoć.

10. Kako izgledaju grčevi od temperature (febrilne konvulzije)?

- Dijete drhti cijelim tijelom. Ili je potpuno ukočeno. Neka djeca izvrnu očima. Dva do četiri procenta djece u dobi od šest mjeseci do četiri godine imaju te vrste grčeva. U većini slučajeva to se stanje ne ponavlja.

11. Šta roditelj da radi u tom slučaju?

- Odmah pozvati ljekara. Dijete treba uzeti u krilo ili naručje i do doktorovog dolaska brisati mu mlakom vodom ručice, nožice i čelo. Mnogi pedijatri roditeljima preporučuju da takvom djetetu, čim se tjelesna temperatura poveća na 38,5 stupnjeva stave čepiće za snižavanje temperature.

12. Kad treba početi skidati temperaturu?

- Nije bitna temperatura tijela, već opće stanje djeteta. Temperaturu nije potrebno skidati baš u svakom konkretnom slučaju. Ipak, čepić za sniženje temperature treba staviti svakom djetetu pred večernji odlazak u krevet, da bi bolje spavalo.

13. Pomažu li homeopatske globule?

- Homeopati preporučuju Belladona D30, ako su djetetu crveni obrazi, jako se znoji i ima visoku tjelesnu temperaturu. Aconitum D30 preporučuje se ako iznenada skoči temperatura, a dijete je blijedo i drhti. Doza je: jednom do dva puta dnevno po pet globula.

14. Zašto neka djeca buncaju pod temperaturom?

- Zbog ubrzanog metabolizma cijelo tijelo je nešto aktivnije. Treba mu sve više kisika, i znoji se sve jače. Istovremeno su nadraženiji centri u mozgu, dijete više sanja i pritom fantazira i bunca.

15. Šta bolje djeluje: ibuprofen ili paracetamol?

- Oba lijeka su dobra.

16. Šta se krije iza groznice od tri dana?

- To je bezopasno stanje koje izaziva virus iz porodice herpesa. Bolest, koja je vrlo česta u prvoj godini života, počinje groznicom i temperaturom višom od 40 stupnjeva koja se zadržava tri dana. Beba se inače dobro osjeća i tek kožni osip koji nakon toga nastupi ukazuje da je riječ o groznici od tri dana.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.