x

Stigao je novi BMW 5

Osma generacija BMW-a Serije 5 otvara potpuno novu eru, jer je prvi put dostupna i potpuno električna verzija BMW i5, uz napredni nivo digitalnih servisa i prepoznatljivu dinamiku vožnje, koju prati savršeni balans 50:50 odnosa opterećenja po osovinama.


Nova verzija najuspješnije biznis limuzine prepoznatljivog dizajna pored inovacija, donosi i novi, viši nivo komfora.

Potpuno novi BMW Serije 5 ima najveće dimenzije do sada i dugačak je 5060mm, a ima i rekordno međusovinsko rastojanje od 2995mm. Prednji dio karakterišu novi farovi sa gotovo vertikalnim dnevnim LED svjetlima, dok maska može opcionalno biti osvijetljena (BMW Iconic Glow).

Moguće je poručiti i M aerodinamički paket, kao i njegovu "Pro" verziju sa više crnih detalja. Opcionalno su dostupni i M Shadow line farovi koji imaju crnu pozadinu. Na zadnjem dijelu su tipična svjetla u obliku slova L uz dodatne hrom lajsne, a na bočnim površinama se ističu dvije karakterne linije.

Po prvi put BMW Serije 5 u standardnoj opremi ima potpuno veganski enterijer koji uključuje Veganza sportska sjedišta. Opcionalno je moguće poručiti enterijer od BMW Individual Merino kože kao i potpuno elektropodesiva komforna sjedišta.

Broj prekidača u enterijeru je smanjen, ali bez uticaja na raspoložive funkcionalnosti. Kontrolni centar predstavlja novu interpretaciju BMW orijentacije ka vozaču u vidu zakrivljenih ekrana veličine 12.3 i 14.9 inča.

Novi BMW Serije 5 je prvi model koji ima unapređeni korisnički interfejs 8.5 sa Quick Select funkcijom koja ubrzava pristup traženim podmenijima. Ovaj sistem omogućava brže ažuriranje, unapređeno praćenje i planiranje putovanja elektromodela kao i elemente za zabavu (video streaming i korišćenje AirConsole platforme). Opcionalno je moguće poručiti i funkcionalni BMW Interaction Bar sa pozadinskim LED osvjetljenjem.

Za udobnost u vožnji brinu posebno prilagođeni sistemi oslanjanja koji pored standardnog paketa uključuju opcionalni paket Adaptive Suspension Professional koji ima elektroupravljive amortizere, integralno aktivno upravljanje kao i aktivne stabilizatore.

Točkovi su u rasponu veličina od 18 do 21 inča, a sigurno zaustavljanje pomaže integralni sistem kočenja. U standardnoj opremi je i upravljač sa varijabilnim prenosnim odnosom, kao i parking asistent sa podrškom vožnje unazad.

U opcionalnom Professional paketu dolazi automatsko parkiranje i manevrisanje pomoću mobilnog telefona.

Novi BMW Serije 5 je dobio i druga unapređenja kao što su podrška za 5G, Personal eSIM i BMW Digital Key Plus. U standardnoj opremi su podrška za Apple Car Play i Android Auto.

Za start prodaje su spremne četvorocilindrične benzinske i dizel verzije sa Mild Hybrid sistemom: 520i, 520d i 520d xDrive. Benzinska verzija ima 153 kW/208ks, a dizel 145kw/197ks.

U standardnoj opremi je i nova verzija osmostepenog automatskog mjenjača sa integrisanim elektromotorom.

Za početak 2024. godine u pripremi su šestocilindrični motori, dizel i benzinski, kao i Plug-in hibridne verzije 530e i 550e xDrive.

Prva ikada potpuno električna BMW Serija 5 nosi oznaku i5, a osnovna vezija nosi oznaku eDrive40.

Pogonski elektromotor je postavljen nazad i ima snagu od 250kW/340k. Izvor energije je visokonaponska baterija kapaciteta 81.2kWh i omogućava domet od 477 do 582 km po WLTP standardu.

Od samog starta dostupna je snažnija M60 xDrive verzija sa dva elektromotora ukupne snage 442kW/601ks sa obrtnim momentom od 820 Nm i ubrzanjem do 100km/h za 3.8s.

BMW i5 je i prvi potpuno električni model game koji ima podršku za funkciju "Plug and Charge". Maksimalna snaga punjenja na DC punjačima je do 205kW, a na AC standardnih 11kW. Moguće je dobiti i 22kW AC uz doplatu.

Proizvodnja nove BMW Serije 5 počinje u oktobru ove godine u najvećoj fabrici u Dingolfingu u kojoj se prozivode sve komponente, kao i visokonaponske baterije i elektromotori.

Izvor: nezavisne.com


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.