x

STIGLO SIBIRSKO VRIJEME: Izmjereno minus 16 stepeni!

U većem dijelu naše zemlje jutros je oblačno sa snijegom. Najniža temperatura je izmjerena na Bjelašnici minus 16 stepeni, a u nižim predjelima je najhladnije bilo u Nevesinju gdje je jutros u sedam sati bilo minus 12 stepeni.

Izrazito hladno bilo je i u Han Pijesku gdje je izmjereno minus 11 stepeni, dok je najtopliji grad jutros Neum s četiri stepena u plusu. U glavnom gradu je u 9 sati zabilježeno minus 5 stepeni, isto toliko u Banjoj Luci, u Bihaću minus 7, u Bugojnu i Tuzli minus 6.

Zbog sjeveroistočnog smjera vjetra građani imaju osjećaj da hladnije nego što živa na termometrima pokazuje.

Visina snježnog pokrivača na Bjelašnici iznosi 183 centimetra, dok je na Jahorini 90 centimetara. Na svim olimpijskim ljepoticama najavljene su padavine i minusi tokom dana.

Žuti meteoalarm izdat je za cijelo područje BiH zbog ekstremno niskih temperatura, snježnih padavina i jakih udara vjetra.

U ponedjeljak će temperatura zraka biti uglavnom između minus 9 i minus 4, na krajnjem jugu zemlje između minus 4 i 2 stepena. U utorak će temperatura biti između minus 10 i minus 5, na krajnjem jugu zemlje između minus 4 i 2 stepena, a u srijedu između minus 7 i minus 3, a najviša dnevna od 0 do 4 stepena.

Prema podacima BIHAMK-a, na dionicama uz kotline i riječne tokove smanjena je vidljivost zbog magle. Saobraćanje je otežano na putevima: Gornji Vakuf-Prozor, Sarajevo-Tuzla, Sarajevo-Rogatica, Trnovo-Foča, Livno-Bosansko Grahovo-Drvar, Livno-Glamoč i Livno-Kupres.

Na putevima na području Rostova, Livna, Kupresa, Glamoča i Bosanskog Grahova puše jak vjetar koji mjestimično stvara snježne nanose. Na magistralnim putevima M-14 Srbljani-Bosanska Krupa i M-18 Dobro Polje-Brod na Drini, vozače upozoravamo na mogućnost snježnih lavina.

Zbog snježnih nanosa, na snazi je zabrana saobraćaja za vozila preko 3,5 t na regionalnom putu R-419 Rakitno-Blidinje.

(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.