x

Uče iz svake vaše riječi

Stilovi odgoja: Djeca strogih roditelja često su razdražljiva

Biti roditelj nije samo uloga, to je način života. U odgoju budite dosljedni jer time šaljete djetetu poruku da stojite iza svojih riječi i djela, ali i da vam ono, kad zagusti, može vjerovati...


Roditeljstvo je jedna od najljepših, ali i najtežih životnih uloga pojedinca. Podrazumijeva niz procesa koji se sastoje od zadataka, pravila, komunikacije i međuljudskih odnosa koje odrasli ostvaruju u kontaktu sa svojim djetetom.

- Odgojni stilovi svrstavaju se u četiri skupine, ovisno o tome koliko roditelj pokazuje topline prema djetetu i koliko mu zahtjeva postavlja: autoritarni stil, autoritativan, permisivan i indiferentan. Izbor učinkovitih roditeljskih postupaka, u kojima je jasno određeno što su granice i zahtjevi prema djetetu, ovisno o razvoju i zrelosti djeteta, uz pružanje ljubavi, topline i podrške, pridonosi najadekvatnijem razvoju djeteta od predškolske do adolescentske dobi.

- Uzimajući u obzir da je najvažnija zadaća roditelja briga za zdravlje djeteta, kako fizičko, tako i mentalno, ne čudi da na dobro roditeljstvo gledamo kao na bitan čimbenik prevencije poremećaja mentalnog zdravlja i izgradnji djetetova samopouzdanja - objašnjava prof. pedagogije Martina Jerinić Njirić. 

Snalaženje u okolini

U prve dvije godine života, nastavlja, dobro roditeljstvo usmjereno je na uspostavljanje djetetove sigurnosti, zdrav socioemocionalni razvoj i motivaciju za razvoj kognitivnih kompetencija.

- Tijekom predškolskog razvoja pozornost se usmjerava na razvoj socijalnih vještina, sposobnosti snalaženja u okolini i razvijanje motivacije za postizanje uspjeha. U ovoj dobi se postavljaju čvrste i jasne granice djetetova ponašanja. U osnovnoškolskom razdoblju važno je odgojem postići unutrašnju samokontrolu kod djeteta, uspostavljanje prijateljstava i suradnje s vršnjacima, razvijanje samopoštovanja i pozitivne slike o sebi - objašnjava dr. Jerinić Njirić.

U adolescentskoj dobi treba provoditi autoritativan (demokratski) stil, jer drugi stilovi mogu izazvati sukob, a iz njega mogu proizaći prkosna i odbijajuća ponašanja koja smanjuju brigu, a jačaju strogost kod roditelja, narušavajući daljnji odnos. Za održavanje dobrog roditeljstva neophodni su nadzor u smislu poznavanja gdje i s kim se dijete druži, kvalitetna komunikacija, kao i uspostavljanje jasnih i određenih pravila ponašanja.

- Često susrećemo roditelje koji ne znaju gdje se njihovo dijete kreće i s kim se druži. S obzirom na to da se prijatelji biraju prema nekom zajedničkom interesu i uvjerenjima koja dijelimo, a taj interes i uvjerenja mogu imati i negativan predznak ponašanju, poput konzumiranja sredstava ovisnosti, izostajanja iz škole, zajedničke skitnje, važno je imati spoznaju gdje i s kim nam dijete provodi slobodno vrijeme. Inače ćete teško razumjeti djetetove aktivnosti, brige, uznemirenosti... - naglašava prof, pedagogije Jerić Njirić. 

Mladi trebaju imati jasna i određena pravila - što je dopušteno, što je prihvatljivo, a što nije, jer će u suprotnom dijete lutati u svojim traženjima granica i često griješiti. Pravila i granice daju djetetu osjećaj sigurnosti i uspješno izvršenog zadatka. Dijete pri tome osjeća i brigu roditelja, dok se djeca bez zadanih granica osjećaju zanemarenima ili da se o njima ne vodi briga. 

Dječja odgovornost

Nestabilne ili nepostojeće granice i nedosljednost roditelja u djece izazivaju osjećaje nesigurnosti i nezaštićenosti, a odgovornost pada na dijete koje je nije sposobno ni nositi. I malo dijete iskušava granice roditelja i želi ih probiti, a u adolescenciji je to posebno izraženo. 

- Granice ne smiju biti krute, a kako dijete odrasta i postaje samostalnije dobro je saslušati i njegove argumente te unijeti dozu fleksibilnosti tamo gdje smatrate da je u pravu. Važno je da su roditelji dosljedni u odgoju jer time šalju poruku djeci da misle ozbiljno ono što govore i da im se može vjerovati. U obitelji u kojoj adolescent zna da može računati na vas, da ga razumijete, ne odbacujete zbog nekad intenzivnih sukoba i neslaganja, da uvažavate i razumijete njegove želje te potrebu za samostalnošću i neovisnošću, nećete strepiti što radi vani - kaže Jerić Njirić.

I komunikacijske vještine koje dijete uči su važne jer utječu ne samo na komunikaciju s roditeljima, nego i sa svim ljudima koje susreće u životu.

Roditeljske strategije za davanje podrške

Naučite svoju djecu da svako ponašanje dovodi do određenih posljedica i na njemu je da preuzme odgovornost za te posljedice. Učite ih da uz sve veća prava koja traže idu i veće odgovornosti.

Odolite davanju savjeta, osim kad adolescent to od vas traži.

Prihvatite odvajanje. Razvoj vlastitog identiteta tijekom adolescencije uključuje određeni stupanj odvajanja, ali ne i potpuno izoliranje od obitelji. Adolescenti žele samostalno odlučivati i iskusiti posljedice svojih odluka. Pokažite strpljenje kad vam se neke odluke ne čine primjerenima.

Pustite adolescenta da razmišlja o sebi, dok mu je dom sigurno mjesto gdje može izraziti svoje frustracije, srediti misli i shvatiti promjene u svojem životu.

Dopustite i adolescentu da preuzme dio brige. Ako vi preuzimate brigu za sve oko njega, nikad neće postati odgovoran.

Samopoštovanje adolescenta može biti vrlo krhko. Stoga obratite pažnju kako mu se obraćate. Kritike i uvrede mogu ozbiljno narušiti njegovu sliku o sebi te ga emocionalno udaljiti od vas.

Dajte svojem adolescentu priliku da bude sam sa sobom kad mu je to potrebno.

Budite što fleksibilniji prije nego što automatski kažete NE. Pričekajte deset sekundi. Neka dijete navede svoje razloge za ono što traži od vas. S nekim pravilima budite nešto fleksibilniji, s nekima pravedni, a s nekima, vama važnima, nepopustljivi.

Neka vaši strahovi ne utječu na vaše odluke. Podijelite ih sa svojim djetetom i obrazložite mu iz kojeg ste razloga donijeli neku odluku.

Budite svjesni sebe, svojega glasa, tona i neverbalne komunikacije dok razgovarate sa svojim djetetom/adolescentom.


(24sata.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.