x

STIŽE NAM LEDENI TALAS IZ SIBIRA: Naredni dani najhladniiji ove zime, večeras 20 centimetara snijega, očekuje se zatvaranje škola!

Stanovnici Balkana mogli bi se narednih dana suočiti sa novim zatvaranjem škola i prekidom saobraćaja do brojnih naselja zbog obilnih snježnih padavina i niskih temperatura koje će donijeti hladni talas iz Sibira, upozorava AccuWeather.

Ledeni sibirski talas jučer je stigao u Francusku gdje su temperature pale na -10 stepeni celzija. Jedan beskućnik pronađen je mrtav na ulicama Valencea, a pretpostavlja se da je umro od hladnoće. U Poljskoj su se također dvije osobe smrzle u noći sa subote na nedjelju.

Ruski državni meteorološki zavod upozorio je kako će između 23. i 28. februara zemlju pogoditi neobično niske temperature. Tako se večeras i sutra u Moskvi očekuju -24 stepena, a u srednjim dijelovima Rusije i do -35 stepeni celzija. 

Najhladniji dani ove zime u BiH i zemljama regije, kažu meteorolozi, očekuju se krajem februara.

Olujni snijeg trebao bi već večeras početi padati u višim predjelima naše zemlje te širom Balkana, a padavine će se zadržati do kraja sedmice.

Kako piše AccuWeather, snježne oluje iz Ukrajine i Rusije spuštat će se prema Grčkoj. Meteorolog Brian Thompson upozorava kako se najgore vrijeme očekuje u Makedoniji, Bugarskoj i Rumuniji, gdje bi moglo pasti više od 30 centimetara snijega.

Očekuje se kako će bijeli pokrivač otežati saobraćaj u Sarajevu, Bukureštu, Beogradu i Nišu, piše AccuWeather. Krajem februara više snijega bi moglo padati u sjevernim dijelovima BiH i Hrvatskoj, dok se najviše snijega očekuje na jugu Balkana. Snježna oluja koja će zahvatiti Balkan u noći s utorka na srijedu bit će znatno jača od večerašnje.

Prema prognozama bh. meteorologa, u BiH se očekuje od pet do 20 centimetara novog snijega. Ponegdje na sjeveru i sjeverozapadu Bosne mogući su jaki udari vjetra.

Najveća količina padavina očekuje se 2. marta, navodi meteorolog Dženan Zulum u dugoročnoj vremenskoj prognozi.

Naredna tri dana u BiH će biti uglavnom oblačno sa snijegom. Nakon večerašnje oluje sutra nas ponovo očekuje i do 20 centimetara novog snijega.

(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.