x

Stiže velika promjena vremena: Stavite zimske gume!

Iznadprosječno se toplo razdoblje nastavlja i sljedećih dana, do ponedjeljka i dalje suhih i pretežno sunčanih, gdjekad čak i vedrih, uz često maglovita jutra, pa i cijela prijepodneva, a sve je vjerojatnije da bi onima koji sljedeće sedmice putuju kroz Gorski kotar i Liku, posebice u više predjele, bilo dobro staviti zimske gume i prije zakonske obaveze, najavljuje meteorolog Zoran Vakula za HRT.

A kad nam već najviša poslijepodnevna temperatura zraka prošlih dana i sedmica ne pokazuje u kojem smo godišnjem dobu, to ponegdje i povremeno barem čini najniža jutarnja, koja je gdjekad čak niža od prosječne za ovaj dio godine, kao primjerice u četvrtak u Sinju, gdje je izmjeren samo 1 °C. Ili 2 °C u Gospiću.

Istodobno na Zavižanu je bilo 11 °C, a na Sljemenu čak 14 °C! Više od prosječne najviše poslijepodnevne. Poslijepodne je pak u Gospiću bilo čak 24 °C, u Kninu i 27 °C, a dnevni porast temperature veći od 20 °C bio je i još ponegdje.

Zanimljivo je spomenuti i da je na Sljemenu - meteorološka postaja DHMZ-a Puntijarka - već četvrti dan u nizu temperatura bila viša od 19 °C - u srijedu čak 22,7 °C, što je novi listopadski rekord. Dakle, neki su rekordi već "pali", a neki će još do ponedjeljka, na jugu čak i kasnije. A poslije u stilu: "something completely different" - iznenadit će se tko pripravan nije, upozorava Vakula.Podjednako stabilno i za oktobar iznadprosječno toplo bit će i za vikend i u ponedjeljak, kada će magle ipak biti manje, a i poslijepodnevna će se temperatura malo sniziti zbog više oblaka i sjeveroistočnog vjetra.

U nastavku sljedeće sedmice još hladnije - primjereno kraju oktobra i početku novembra , ne samo po temperaturi, nego i po oblacima i povremenoj kiši. Štoviše, sve je veća vjerojatnost da u najvišem gorju zalepršaju i snježne pahulje.

I na Jadranu će od utorka biti promjenljivije i hladnije, uz povremenu mjestimičnu kišu, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom - te vjetrovitije, uz mogućnost i jake bure. Do tada - nastavak pretežno sunčanog vremena, za vikend često i vedrog, samo rijetko uz sumaglicu i maglu, uglavnom u nedjelju na zapadu Istre.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

(N1)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.