x

Stižu prvi primjerci Aston Martin Valkyrie

Aston Martin je saopštio da je proizveo prve primjerke serijske verzije hiperautomobila Valkyrie (ima 6,5 litarski V12 hybrid pogon sa ukupno 850 kW/1155KS), uz najavu da će prvi kupci svoj automobil dobiti uskoro.

Radi se o prvim primjercima od planiranih 150, pri čemu se proizvodnja odvija u Gaydonu u Velikoj Britaniji.

U planu je također i 85 primjeraka modela Valkyrie Spider i 40 primeraka trkačkog Valkyrie AMR Pro.

Aston Martin Valkyrie Spider (sa krovnim panelom koji se uklanja) je premijeru imao u avgustu ove godine na događaju Pebble Beach Concours d'Elegance u Kaliforniji, čime je Aston Martin obilježio i sedamdesetu godišnjicu prodaje u Americi.

Valkyrie Spider također raspolaže sa 1155KS, a bez krova postiže maksimalnih 330 km/h (sa montiranim krovom 350 km/h).


Kao što je pomenuto, Aston Martin planira da proizvede samo 85 primjeraka modela Valkyrie Spider, čije prve isporuke su najavljene za drugu polovinu 2022. godine.

Što se tiče trkačke AMR Pro verzije Valkyrie, ona po fabričkim tvrdnjama Le Man stazu prelazi za 3 minuta i 20 sekundi.

Šef Astona Tobias Moers navodi: "Valkyrie AMR Pro je projekat koji se ne može upoređivati, to je prava 'bez pravila' trkačka verzija. Valkyrie AMR Pro je dokaz posvećenosti Aston Martina čistim performansama i biće vidljiva u našem budućem portfoliju proizvoda."

Aston Martin je ovdje produžio međuosovinsko rastojanje za 380 mm, trag šasije za 96 mm naprijed i 115 mm pozadi. Također, tu je i novi dramatični aerodinamični paket koji dodaje 260 mm ukupnoj dužini automobila i za koji Aston tvrdi da nudi više nego dvostruko veću potisnu silu od drumskog automobila (Aston kaže da mu je omogućio bočno ubrzanje veće od 3G).


Valkyrie AMR Pro zadržava 6,5 litarski V12 motor Cosworth iz drumskog automobila, iako je hibridni sistem uklonjen zbog uštede kilograma. Motor je podešen na okretanje do 11.000 o/min, a automobil je također prošao veliki program smanjenja težine. Pored uklanjanja hibrida, mjere uključuju i "izuzetno laganu" karoseriju od ugljeničnih vlakana, perspex vjetrobransko staklo i bočne prozore.

Inače, Aston Martin je objavio da je u trećem kvartalu ove godine isporučio 1.349 automobila, što je povećanje od 104 odsto u poređenju sa istim periodom 2020. Ovo je prije svega zasluga velikog interesovanja kupaca za luksuzni crossover DBX.

U kompaniji očekuju da će 2021. godinu završiti sa prodajom od oko 6.000 automobila.


(B92)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.